Elever frykter overvåkning

Bekymrede elever ber om hjelp av Datatilsynet.

Facebook

Hensikten er å hindre at elevene er på nettsteder som Facebook i stedet for å følge med på undervisningen.

Foto: The Canadian Press, Sean Kilpatrick / Scanpix/AP

Ved flere av de videregående skolene i Vestfold tester man et dataprogram som skal kontrollere at elevene ikke surfer på nettet.

Med programmet LanSchool kan læreren sitte på sin pc og sjekke hva hver elev har oppe på skjermen. Hensikten er å hindre at elevene er på Facebook og Twitter eller andre nettsteder framfor å følge med på undervisningen.

Les også: - Laget falske profiler

Bekymrede elever

I løpet av kort tid har Datatilsynet fått bekymringsmelding fra flere av elevene ved Thor Heyerdahl videregående skole i Larvik.

- Det er flere elever som uavhengig av hverandre har tatt kontakt fordi de frykter for å bli overvåket, forteller informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet.

Han sier at tilsynet med jevne mellomrom får henvendelser fra elever som føler at kontrollen av pc-bruken kan bli for nærgående og at det blir en regelrett overvåkning.

iq-tester på facebook

- Var det nå vi skulle lese Hamsun?

Foto: Skjermdump
Varsler tilsyn

- På grunn av henvendelsene fra skolen i Larvik har vi varslet et tilsyn der i neste uke, og da er vi først og fremst interessert i å se hvordan skolen behandler personopplysninger om elevene. Det er prisverdig at elevene reagerer som de gjør!

- Men er det ikke også prisverdig at fylkeskommunen forsøker å unngå at elevene bruker tid på nettet midt i undervisningen?

- Jo, skolen har et ansvar for at elevene faktisk lærer når de går på skolen slik opplæringsloven krever. Men skolen har også et ekstra ansvar for at barn og unge som skal sosialiseres inn i et samfunn lærer at det er en grense for hvor mye man skal akseptere av kontroll og overvåkning.

Glad for tilsyn

Det er Vestfold fylkeskommune som har kjøpt inn dataprogrammet, og rådgiver i utdanningsavdelingen, Rolf Sivertsen, sier at fylkeskommunen har en dialog med Datatilsynet.

- Vi synes det er positivt at tilsynet kommer og gir oss en rettledning i hvordan kontrollen bør gjøres.