I desember tømmes flere tusen hjem for ribbefett og sky. Dessverre er det slik at mange ikke vet hva man skal gjøre med fettet etterpå.
I en undersøkelse fra fettvett.no tror 1 av 6 mellom 15 og 44 år det går greit å helle fett i avløpsrørene, så lenge man skyller med vann etterpå.
Det er feil.
Store utfordringer
Koordinator for Enga renseanlegg i Sandefjord opplever at folk ikke er blitt noe flinkere med årene, og det byr på utfordringer.
– Vi møter mye fett i stasjonene våre om dagen. Det hoper seg opp. Det som skjer er at vi må bruke en spesialbil for å suge fettet ut, og det blir dyrt for oss, sier koordinator Vidar Nilsen.
Enorme mengder fett skaper hvert år mye ekstraarbeid og store utfordringer for kommuner over hele landet.
NRK ble med driftsoperatør, Eva Kristin Mathisen, ut til en av pumpestasjonene i Sandefjord. Da hun åpnet luka ned til pumpa, var det fullt av fett.
– Det vi ser her, er ekstremt ille. Her må vi bestille sugebil som må gjøre reint alt. Det skal overhodet ikke være slik det er nå, sier Mathisen.
– Vi opplever en økning av slike tilfeller. Det blir bare verre og verre for hvert år, sier hun.
MER FETT: Slik så det ut ved pumpestasjonen i Sandefjord. Her skal det i utgangspunktet ikke være noe fett.
Foto: Odd Henry Lindtner / NRKKloakk i kjelleren
Det hjelper ikke med varmt vann etter at du har helt ut fettet i vasken. Det møter nemlig kaldt vann nede i rørene og vil stivne.
– Det som kan skje er at rørene som går inn til pumpestasjonen, tetter seg, og det fører til at avløpet kommer opp igjen hjemme hos deg. Da flyr tusenlappene, sier Nilsen.
Han kan også fortelle at i enkelte tilfeller kan de se hvilken husholdning fettet kommer fra.
KOORDINATOR: Vidar Nilsen håper folk kan bli flinkere til å kaste matfett i søpla.
Foto: Odd Henry Lindtner / NRKNilsen har en klar oppfordring til alle som lager retter som inneholder mye fett.
– Det skal overhodet ikke i avløpet, men i søpla.
Fettfett.no gir deg tre tips:
- Fett fra stekepanne: Tørk av fettet med tørkepapir og kast i matavfallet.
- Større fettvolum, for eksempel fra juleribbe, pinnekjøtt eller smultringgryte: La fettet avkjøle seg så det blir stivt, skrap ut og kast i matavfallet.
- Fett som ikke stivner: Samle opp i tett emballasje, for eksempel en tom melkekartong, og lever til en gjenvinningsstasjon. Dette skal leveres som farlig avfall.
ARKIVVIDEO: Slik så det ut i et av avløpsrørene i Horten kommune i fjor. Ikke kast matfett i vasken eller i do, var den klare beskjeden fra Thomas Kirkhus, enhetsleder i Horten kommune.