Tog sporet av på splitter ny togstrekning

Bane Nor vet ikke årsaken til at et passasjertog sporet av i Larvik. Ingen personer ble skadet.

Avsporingssted ved Farristunellen

UNDERSØKER ÅRSAK: Toget sporet av inne i den nyåpnede Kleivertunnelen.

Foto: Anne Lognvik

Avsporingen skjedde inne i Kleivertunnelen ved Martineåsen i Larvik fredag kveld. Tunnelen er en del av den nye strekningen Farriseidet-Porsgrunn, som åpnet for mindre enn to uker siden.

Det var mellom 30 og 40 passasjerer på toget da det fikk rødt lys foran sporvekselen i tunnelen, sier medievakt i Bane Nor, Hilde Marie Braaten.

– Rødt lys varsler om at noe er galt med sporvekselen, og toget stanset. Togleder og lokfører undersøkte at sporvekselen lå i riktig posisjon. Så fikk toget kjøre videre med en hastighetsbegrensning på 10 km/t.

Skader på jernbanen

Til tross for at sporvekselen var undersøkt, sporet toget av. Den fremre akselen sporet av med to hjul utenfor sporet, opplyser Braaten. Passasjerene ble kjørt tilbake til Larvik stasjon med den bakre delen av det doble togsettet av typen Flirt.

Bane Nors ulykkesgruppe undersøker nå årsaken til avsporingen. Togsettet ble fjernet natt til lørdag, og det er mindre skader på vekselen og enkeltsporet.

– Skadene skal bli utbedret i løpet av helgen, sier Braaten.

Hun forteller at strekningen mellom Larvik og Porsgrunn uansett hadde vært stengt i helgen på grunn av planlagte arbeider.