Hopp til innhold

Thomas skriver for å bedre psyken

Psykologspesialist tror flere kan ha nytte av skriving som terapi.

Thomas Melhus

Thomas Melhus fra Skien deler dikt på Instagram fra studenthybelen i Kristiansand.

Foto: Håkon Eliassen

Thomas Melhus fra Skien er en av dem som skriver for å bearbeide egne tanker og følelser.

– Det har hjulpet veldig for å kunne identifisere mange av de følelsene som har ligget inni meg. Det er litt sånn at underbevisstheten kommer frem, og den tror jeg er viktig for å forstå hva man egentlig føler.

Han sier den terapeutiske skrivingen kan hjelpe han å innse når han går inn i tyngre perioder.

– En blå periode kan være starten på en depressiv tid, men hvis jeg da gjennom skrivingen blir bevisst på at jeg ikke har det så bra, skjønner jeg at jeg må gjøre noe. Da prøver jeg å gjøre noe fint for meg selv, for å komme ut av den settingen.

Melhus forteller om mobbing på barneskolen. Det har preget ham i ettertid, noe som førte til at han utviklet depresjon.

For han har skrivingen vært en måte å takle vonde ting fra fortiden, men det har også med tiden blitt noe mer positivt.

– Mye av den tidlige skrivingen er nok mer preget av at jeg har hatt det vondt og prøvd å få ut disse følelsene, men så ser jeg jo etter hvert at det er mye kjærlighet også i det som kommer. Det er ikke lenger bare det negative, men har utviklet seg til noe positivt.

En effektiv metode

Psykologspesialist Arne Repål forteller at ulike former for terapeutisk skriving har en psykologisk effekt som flere kan ha nytte av.

Arne

Psykologspesialist Arne Repål anbefaler terapeutisk skriving, men sier at en også skal passe på at skrivingen blir noe positivt for en selv.

Foto: Sykehuset i Vestfold

– Hvis vi sliter med mange negative tanker og er veldig selvkritiske, så kan det være vanskelig å gjennomskue det hvis det bare er tanker i hodet. Skriver vi det ned, får vi litt avstand til det, og det kan være lettere å se når en egentlig er ganske urimelig mot seg selv.

Repål forteller at det finnes mange ulike måter å gjøre det på.

– Begrepet «journaling», hvis en tenker på engelsk, blir ofte brukt når man beskriver ting som har hendt, mens terapeutisk skriving ofte brukes til å skrive akkurat det du føler der og da.

Det kan se ut som det er endring i måten folk bruker metoden.

– Det har vært et fenomen lenge, men jeg tror i dag at det er litt nye måter å gjøre det på. Nå kan du bruke apper, uttrykke deg gjennom bilder eller dikt. Hva som fungerer for den enkelte, er forskjellig, men i prinsippet er det jo det samme.

Repål sier at en ikke skal se bort ifra at terapeutisk skriving som kommer til uttrykk gjennom kunst og sosiale medier, kan bidra til at flere bruker og deler tankene sine.

– Jeg tror nok på et vis at det har blitt anerkjent å kunne sette ord på disse tingene i offentligheten også.

En kunstform

For Melhus selv har skrivingen tatt form nettopp gjennom kunst.

Mange av tekstene hans skrives ut som dikt. Disse deler han med andre på Instagram i håp om at det kan hjelpe flere.

– For meg er ikke det viktigste at hele verden ser det. Det viktigste er at de som eventuelt trenger å høre at de ikke er alene får høre det.

Thomas Melhus dikt

Et av diktene til Thomas Melhus, delt på Instagramkontoen soul4speech.

Foto: Thomas Melhus / privat

Han har fått flere tilbakemeldinger fra bekjente.

– Det var veldig mange som ikke hadde sett den siden av meg og tenkte: Oi, hvordan er han ensom? Han som smiler til alle, snakker til alle og passer på at andre har det bra.

Thomas Melhus

Diktene har truffet flere. Melhus har fått henvendelser på Instagram fra blant annet New York, Italia og flere steder i Asia.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Melhus sier det også har bidratt til at andre deler sine tekster og tanker med han.

– Plutselig kommer det opp i samtaler at noen skriver mye selv, også viser de kanskje litt fra sine egne dagbøker. Selv om ikke alle har lyst til å dele, skriver de hvert fall ut tankene sine.

Han tror det kan være et fint alternativ de gangene man ikke får snakket om det man tenker på.

– Om du går til en terapitime med psykolog, er du der for å snakke og reflektere. Når du ikke har den andre personen å dele med, kan det være fint å dele med seg selv på papiret. Det er absolutt noe jeg anbefaler.