Hopp til innhold

Stadig flere sykler stjeles om vinteren

De siste årene ser både forsikringsselskap og politiet en dobling i sykkeltyverier på vinteren. 2020 er også året med flest anmeldte sykkeltyverier siden 2000.

If melder om økning i antall sykkeltyverier om vinteren.

DOBLING: Tall fra If og Sør-Øst politidistrikt viser en dobling i antall sykkeltyverier i vintermånedene de siste fem årene.

Foto: If

Politiets tall tilbake til 2015 viser at de har mottatt rundt 15.000 anmeldelser av stjålne sykler per år. I 2020 var tallet nærmere 21.000 tyverier.

Kun mellom to og tre prosent av tyveriene blir oppklart.

Flere sykler

I Agder politidistrikt viser tallene for 2020 en øking på 136 prosent i antall anmeldte sykkeltyverier, sammenlignet med 2019.

I Sør-Øst politidistrikt var det en nedgang i antall sykkeltyverier i mai. De 11 andre månedene har det økt. Fra 1796 anmeldelser i 2019, til 2351 i 2020.

I månedene januar, februar og desember har det vært en dobling i distriktet.

I Oslo politidistrikt har det vært mer enn en dobling i vintermånedene det siste året. Februar er måneden tyveriene økte mest, med 173 prosent.

Tall fra forsikringsselskapet If viser samme tendens.

På fem år har antallet sykkeltyverier i vintermånedene mer enn doblet seg, og økningen fortsetter i vinter.

Dekk fjernet fra sykkel

TATT HJUL: Her har tyver forsynt seg med hjulene, og latt ramma stå igjen. Sykkelen var utstyrt med piggdekk.

Foto: Jan Henrik Aubert / NRK

Korona er én av årsakene til at sykkeltyveriene går opp i vinter, mener forsikringsselskapet.

Anstrengt smittesituasjon i flere byer fører til at mange unngår kollektivtrafikken og finner frem sykkelen.

– Terskelen for å bli vintersyklist har nok vært lavere for flere denne vinteren enn før, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Frastjålet

Endre Gorm Hansen fra Porsgrunn er blant dem som har opplevd å bli frastjålet sykkelen i vinter. I starten av januar ble hans elsykkel stjålet utenfor arbeidsplassen i Storgata, midt på dagen.

Han hadde sikret sykkelen med lås, og tatt av kjørecomputeren slik at man ikke kan bruke batteriet.

Endre Gorm Hasen ble frastjålet sin el-sykkel.

HELGRØNN: Slik ser sykkelen til Hansen ut. Den bør være lett å kjenne igjen, ifølge eieren.

Foto: Privat

– Det er veldig irriterende. Etter å ha stått der fredelig og fint i fem år, så synes jeg det er rart at noen er så tøffe at de prøver å stjele rett på utsiden av butikken.

Hansen la ut en melding og bilde av den stjålne sykkelen på Facebook. Han fikk inn noen tips, men enn så lenge er sykkelen som sunket i jorden.

Opp igjennom årene har Hansen opplevd tre-fire sykkeltyverier, men nå var det mange år siden sist.

Endre Gorm Hansen

FRASTJÅLET EL-SYKKEL: Endre Gorm Hansen ble frastjålet sykkelen i startet av januar.

Foto: Privat

Økning

Tall fra Finans Norge viser at det var en økning på 16 prosent i antall sykkeltyverier i 2020, sammenlignet med 2019. I 2019 var økningen på drøye 20 prosent sammenlignet med 2017 og 2018.

Ikke siden år 2000 har det vært meldt inn flere sykkeltyverier til forsikringsbransjen som fjoråret. Nesten 15 000 av de 21 000 anmeldte sykkeltyveriene ble meldt inn til forsikringsselskapene.

Erstatningene etter sykkeltyverier har aldri vært høyere enn i 2020. Utbetalingene økte med 21 prosent fra året før til over 124 millioner kroner, viser Finans Norges tall over forsikringsmeldte tyverier.

– Gjennomsnittserstatningene øker. Vi har dyrere fine sykler enn før, en god del elsykler også og dette er nok den viktigste forklaringen, sier Stine Neverdal, kommunikasjonssjef i Finans Norge.

Ifølge Neverdal er det også store mørketall, da mange tyverier aldri blir anmeldt.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark