Hopp til innhold

Sparer strøm med solenergi

Gjennestad videregående skole
Foto: Helga Tunheim / NRK

Det er ikke 14 svære takvindu som er montert på gymsalbygget til Gjennestad videregående skole i Stokke, men et såkalt solfangeranlegg som bruker sola som oppvarmingskilde.

Det er gründer og daglig leder i Norsk Solfangerproduksjon, Torkel Åsen, som har montert anlegget på taket på Gjennestad.

- Dette er det største anlegget vi har montert. Dette anlegget gjør at vi sparer energi ved å produsere varme i solfangere i stedet for å bruke strøm til oppvarming, sier han.

Torkel Åsen

Torkel Åsen på taket av skolen.

Foto: Helga Tunheim / NRK

Kan spare mye

Bak de 14 solfangerne, som er montert på taket, ligger det 1200 meter med rør hvor ca 150 liter vann sirkulerer til enhver tid. Vannet vender tilbake til et varmelager, som ligner et stort basseng, som står i kjelleren av bygget. Det er dette vannet som varmer opp tappevannet som blir brukt i dusjene på skolen. Åsen sier solfangeranlegget fungerer like bra på vinteren som på sommeren.

- Det er mange som tror at vannet i røra vil fryse om vinteren. Men når det blir kaldt vil pumpa, som gjør at vannet sirkulerer, skru seg av og vannet renner tilbake til varmelageret. Så da er det bare luft i solfangeren.

Dette anlegget gjør at skolen kan spare mellom 250 og 600 kWh per m³. I en 20 års periode betyr det 1,5 millioner kroner i sparte strømutgifter. Rektor ved Gjennestad videregående skole, Ingrid Marie Eidsten, er spent på hvor mye skolen faktisk kommer til å spare.

- Gjennestad har bestandig vært opptatt av energi og energibruk og vi syns det er veldig spennende å prøve ny teknologi. Og vi er spente hva det vil gi oss og hvor mye innsparing vi reelt sett får til.

(NB: Artikkelen fortsetter under bildet)

Torkel Åsen

Torkel Åsen ved bassenget.

Foto: Helga Tunheim / NRK

Varmt vann i dusjen

Det er ikke tilfeldig at solfangeranlegget er montert på gymsalbygget. Anlegget er avhengig av en stor flate som ligger sørvendt slik at det får mye sol innstråling. Eidsten tror det er en fordel at skolen ligger i Vestfold.

- Vi er jo landets sommerfylke, så vi bør ha gode naturgitte forutsetninger for å få god effekt av solfangeranlegget.

Anlegget er ferdig montert på taket, men det gjenstår å montere varmetanken i kjelleren.

- Vi håper å ha anlegget klart i løpet av høsten, slik at elevene får varmt vann i dusjen til vinteren, avslutter Eidsten.