Hopp til innhold

Sommeren er offisielt åpnet

I all fall for Oslobarn og ansatte ved feriekolonien på Hudøy. – Det beste er å seile, sier barna.

NRK har besøkt Hudøy feriekoloni i Tønsbergfjorden.

Det lukter saltvann og nystekte vafler i det båten legger til kai. Det høres måkeskrik, bølger som slår mot fjellet, latter og sang. Det er sommer på Hudøy.

– Selv om det er tidlig, er det allerede blitt en knallfin sommer for oss, smiler Finn Edvin Brøndal, daglig leder av feriekolonien.

Slipper unna foreldrene

NRK fikk en omvisning på øya tre dager etter åpningsdagen. Barna var fortsatt ikke helt kjent med området, men var i allerede i full gang med aktivitetene. Blant de 425 barna var det to jenter ute i en seilbåt. De laget noen lyder som var vanskelig å forstå. Det må ha vært skrekkblandet fryd ettersom de smilte, men ikke hadde full kontroll på båten.

– Hva er det beste med å være her?

– Vi får seile, det er kjempe gøy. Også gleder vi oss til Hudøy-dagen. Vi vet ikke helt hva det er, men vi må spise masse rar mat og gjøre masse ting, ler Ane Cecilie Høgseth og Vår Hjulstad.

Høgseth var på feriekolonien i fjor også. Hun greide rett og slett ikke å la vær å komme hit igjen.

– Det er utrolig koselig. Man får mange nye venner også slipper man unna foreldrene sine litt.

Godt for Oslobarna

Heidi Brøndal på Hudøy

Fritidsleder på Hudøy, Heidi Brøndal, står her med de nye redningsvestene fra If. Hun er mener det er godt for Oslobarn og komme seg ut på øya.

Foto: Susann Rismyhr / NRK

En av fritidsleder på Hudøy Feriekoloni er Heidi Brøndal. Hun jobber med barna som seiler til daglig og har gjort det de syv siste årene. Hun syns det er fantastisk å jobbe med barna og kunne være med å gi dem en minneverdig og lærerik sommer.

– Jeg tror denne ferien kan gi dem en annerledes hverdag enn i Oslo. De får være mye ute og holde på med ting på egen hånd, uten at vi voksne henger rundt dem. I tillegg får de kjedet seg litt, jeg tror det er viktig i dag, smiler Heidi.

Så mye har samfunnet endret seg

For Finn Edvin er det viktig at barna får en ordentlig sommerferie. Og derfor syns han at historien til Hudøy er så sterk.

– I Oslo var Norge veldig fattig og hadde en høy barnedødelighet på slutten av 1800-tallet og starten av 1900-tallet. Den nøden da gjorde at det ble etablert feriekolonier. Da skulle ungene legge på seg. Her på Hudøy la de på seg 11 gram hver dag, forteller Børndal med glimt i øyet.

Det som får lederen til å stoppe opp å tenke er at da disse ferieskolene ble etablert var det nød i Norge, men likevel satset Norge på barna. Og den prioriteringen føler han har endret seg.

– Den satsingen er ikke der i dag. Hvis man trekker paralleller til dagens satsinger er det idretten, de bemidlede og de som egentlig har det bra som får det meste. Det er litt trist, fortsetter Børndal.

Setter pris på sikkerhet

Finn Edvin Brøndal og Emma E. Vennesland

Daglig leder på Hudøy, Finn Edvin Brøndal, overrekkes 50000kr fra Assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i If Trygghetsfond. Disse pengene blir brukt til nye redningsvester, en livbøye og en redningsline.

Foto: Susann Rismyhr / NRK

I år har Seilskolen på feriekolonien splitter nye redningsvester en livbøye og en redningsline. Ulike vannaktiviteter og seiling er de aktivitetene som er mest populære. Og sikkerhet står derfor høyt på listen. I den forbindelse søkte Stiftelsen Hudøy, som driver kolonien, om midler av If Trygghetsfond. Fondet deler hver måned ut 50 000 kroner til skadeforebyggende eller skadereduserende tiltak i nærmiljø.

– Vi falt for den søknaden som Hudøy sendte inn. Hudøy har en veldig populær seilskole, og der trengte de nye redningsvester for å ferdes sikkert på sjøen, sier assisterende informasjonsdirektør i If Skadeforsikring og Europeiske Reiseforsikring, Emma Elisabeth Vennesland.

Hun kom sammen med kollegaene Kristin Øygard og Cathrine Barth, for å så hva midlene gikk til. Alle er de enige om at Hudøy setter sikkerhet og trygghet veldig høyt.

Finn Edvin Brøndal syns det var veldig bra at de ble sett av Trygghetsfondet og ble sponset med redningsvester. Hudøy prioriterer sikkerhet, sier han.

– Det skal være trygt for alle som er her på Hudøy. Alle får førstehjelpskurs når de kommer. Der lærer de hjerte – og lungeredning og blir drillet i det å hente hjelp fra utsiden.

Tall fra Norsk Folkehjelp viser at 119 omkom i drukningsulykker i fjor. Og så langt i 2014 er det 38.

Har ikke plass til alle

Selv om redningsvestene er på plass, er det fortsatt noe som mangler. For Finn Edvin kunne gjerne tenkt seg å få flere barn ut på Hudøy. I år var det 2250 søkere, og 1350 fikk plass.

– Hva tenker dere om det da?
– Det er trist for oss at ikke alle kan med. Vi vil at alle skal ha en fin sommerferie. Og den fineste er her på Hudøy. Hadde vi hatt bedre økonomi kunne vi laget noen flere leire, avslutter Brøndal.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark