Slik unngår du dyre dyrlegeregninger

– Flere katter behandles hvert år for hudkreft i ørene, fordi eieren ikke har brukt solkrem, sier veterinær Åshild Roaldset.

katt ute i snøen

Kjæledyrene våre kan få helseplager, men flere av dem kan forebygges.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Halvannen million hunder og katter bor i norske hjem. De fleste trenger hjelp av veterinær i løpet av livet. Mange av besøkene kan unngås med enkle grep.

– Tannkjøttproblemer hos firbente kjæledyr er et stort problem. Plakkdannelse i tennene kan føre til infeksjoner som kan spre seg til indre organer og være smertefullt. Derfor bør tenner pusses tre ganger i uken.

Det sier klinikksjef Åshild Roaldset ved Universitetsdyresykehuset, Veterinærhøgskolen.

Åshild Roaldset

FEDME: Åshild Roaldset sier at dyr som oppholder seg mye i bur, er svært utsatt for skjelettskader.

Foto: Håkon Sparre / NMBU

Fedme er et problem

En del av kjæledyrenes helseplager skyldes fedme og feilernæring. I Norge er omtrent 20-30 prosent av hundene og 40 prosent av kattene overvektige.

– Overvekt gir økt risiko for hjertesykdom, diabetes og skjelettproblemer på grunn av for lite muskelmasse. Fete hunder med mange hudfolder kan også få infeksjoner i disse, sier Roaldset.

Staffordshire Bull Terrier Valp

Skal man kjøpe et kjæledyr, er det viktig at dyret kommer fra foreldre uten arvelige helseplager.

Foto: Vegard Unger Ellefsen / NRK

Hunder som presses for hardt, kan få belastningsskader.

– Folk bør vite hvor god form hunden er i før de legger ut på langtur. Samtidig bør de vurdere underlaget og smøre potene med voks eller bruke potesokker for å unngå sår og betennelser, sier klinikksjefen.

Om høsten behandler veterinærene flere hardt skadde dyr enn resten av året.

– Mange katter og små hunder blir påkjørt på denne tiden. Bruk refleksvest, lys og bånd på hunden, sier Roaldset.

Anina Andersen

KUTT: Anina Andersen på Vestfold dyrehospital sier klinikken har behandlet mange hunder som har kuttet seg på stillehavsøsters i sommer.

Foto: Vegard Unger Ellefsen / NRK

Stressede katter

På Vestfold dyrehospital får de inn katter med stressrelaterte sykdommer.

– I norske høytider som påske og julen, hvor det skjer mye i hjemmet, er det en økning av katter med urinveisinfeksjon. Det skal lite til for å stresse en katt. En ny sofa i huset eller et nyfødt barn kan føre til stress, sier Anina Andersen på Vestfold dyrehospital.

Lite kunnskap om kaniner

Kaniner er det tredje mest populære kjæledyret i Norge. Åshild Roaldset sier mange vet for lite om kaninhold.

– Det er lett å tenke at kaniner er et burdyr, men det er feil. De skal få løpe fritt og hoppe rundt hver eneste dag, slik at de ikke får svake muskler og benskjørhet, sier hun.

Frisk og syk kanin

SVAKT SKJELETT: For mye bursitting påvirker skjelettet til kjæledyrene. Røntgenbildet til venstre er av kaninen Erling, som tilbrakte 10 år stillesittende i et bur. Her kan man se en stor mage og et svakt skjelett. Bildet til høyre viser en frisk kanin.

Foto: Marit Emilie Buseth / kaninboka.no

Feilernæring er også et vanlig problem. Gulrøtter og frukt er det samme som godteri, og derfor bare bør gis i små mengder.

– Kaniner skal stort sett leve av høy og gress, med tilskudd av litt urter, pellets og andre sunne vekster, sier Roaldset.

Forebyggende avl

Hun sier at mange av dyrenes helseplager er avlet fram.

– Skal du skaffe et kjæledyr, er det viktig å lese seg opp på rasen, enten det er kanin, katt eller hund. Kjøp av oppdrettere som avler på friske dyr, sier hun.

Loke Aashamar fra Tjøme driver hundeoppdrett på rasen Dachs. Han er kritisk til hvem som får kjøpe hund.

Loke Aashamar

OPPDRETTER: Loke Aashamer driver hundeoppdrett og ser an hundekjøpere før han selger.

Foto: Vegard Unger Ellefsen / NRK

– Det er en jakthund som trenger mye mosjon. Dachs er en hund med lang rygg. Dersom den ikke får rørt nok på seg, kan den få ryggproblemer, sier Aashamar.