Hopp til innhold

Arver 150 år gammelt bunadsbelte – og en tradisjon

For rundt 150 år siden sydde en kvinne stakk med belte til bryllupet sitt. Men det ble avlyst. Nå går det i arv til femtenåringen Ingrid Sofie Jørgedal.

Ingrid Sofie Jørgedal fra Bø i Telemark viser fram et rundt 150 år gammelt bunadbelte hun har arvet.

En av formødrene til Ingrid Sofie Jørgedal (15) sydde dette bunadsbeltet for rundt 150 år siden.

Foto: Privat

I 1860 kom Ingrid Runningen til verden, i Øvre Bø i Telemark. Hun sydde stakk med belte til sitt eget bryllup, men det ble avlyst. Stakken overlevde ikke andre verdenskrig, men beltet ble pakket inn i avispapir og lagt bort.

Rundt 150 år senere skal det komme i en 15-årings eie.

Et sted på veien ble det nemlig bestemt at beltet skulle følge Ingrid-navnet i familien. Når Ingrid Sofie Jørgedal står til konfirmasjon i år, blir det hennes.

– Jeg har bestilt en Bø-stakk i jordfarger, og jeg kan bruke beltet til stakken. Jeg syns det er veldig fint, sier hun.

Arver kjærligheten til bunaden

Det er ikke bare beltet Ingrid Sofie har arvet, men også en kjærlighet for bunadstradisjonen.

Med beltestakken hun får til konfirmasjon, føyer hun seg inn i rekken av kvinner i familien som har bunad.

Ingrid Sofie gleder seg til bunaden er ferdig. Hun syns det er viktig at drakten viser hvor hun kommer fra.

15 år gamle Ingrid Sofie Jørgedal har valgt en Bø-stakk, som hun får til konfirmasjon. Ved å få seg bunad, føyer hun seg inn i rekken av alle kvinnene i familien, som også har bunad.

15 år gamle Ingrid Sofie Jørgedal har valgt en Bø-stakk fra Almankås. Ved å få bunad til konfirmasjon, føyer hun seg inn i rekken av alle kvinnene i familien, som også har bunad. Her viser hun fram beltestakken, med et annet belte enn det hun arver.

Foto: Privat

– Det er også veldig greit å ha et antrekk man kan gå i til bryllup og andre feiringer. Og så er det jo en tradisjon og et plagg som skal følge meg resten av livet, sier hun.

Brukte 12 år på bunad til datteren

Da Lene Kristine Wold Hasler (41) fra Porsgrunn sto til konfirmasjon, lånte hele familien bunader de kunne ha på seg.

Siden har hun ønsket seg en Øst-Telemark bunad, som hun synes er den fineste. Men den skulle hun sy selv.

– Det var litt mer krevende enn jeg så for meg oppi det å bli tobarnsmor, ler hun.

Lene Kristine Wold Hasler fra Porsgrunn har brukt rundt 12 år på å sy Øst-Telemarksbunad.

Lene Kristine Wold Hasler fra Porsgrunn har brukt rundt 12 år på å sy Øst-Telemarksbunad.

Foto: Privat

Bunaden ble lagt litt til side, med tanke på at den skulle bli ferdig til Lene Kristines datter, Saga Marie (14), skulle konfirmeres.

– Jeg tenkte at det var et helt liv til, men plutselig var tida her. Så de siste tre årene har jeg sydd mer aktivt.

Lene Kristine Wold Hasler fra Porsgrunn har sydd alle broderiene til en Øst-Telemarksbunad selv.

Det tok rundt 12 år, med mest aktiv sying de siste tre årene, å få ferdig broderiene til Øst-Telemarksbunaden.

Foto: Privat

Håper bunaden blir i familien

Saga Marie forteller at lengselen etter sin egen bunad har vært sterkest hver 17. mai, når hun har sett at «alle andre» har gått med bunad. Hun er veldig glad for gaven fra mor.

– Mamma har jobbet ganske lenge med den. Det er koselig at den er laget av henne, i stedet for at den er kjøpt, sier 14-åringen.

Saga Marie Wold Hasler prøver Øst-Telemarksbunaden som moren Lene Kristine Wold Hasler har brodert. Den blir montert på Husfliden i Skien. Her får Saga Marie hjelp av daglig leder Kari-Anne Knutsen.

Saga Marie Wold Hasler prøver Øst-Telemarksbunaden som moren Lene Kristine Wold Hasler har brodert. Den blir montert på Husfliden i Skien. Her får Saga Marie hjelp av daglig leder Kari-Anne Knutsen.

Foto: Privat

Hun sier at hun skal bruke bunaden hver 17. mai, og at hun vil la et av sine framtidige barn arve den.

Det setter mamma Lene Kristine pris på.

– Jeg har sagt til Saga at den bunaden ligger det mye blod, svette og tårer i. Og mye frustrasjon. Det hadde vært fint om den kan arves videre.

For mor ble det ingen bunad nå, men hun har ikke latt seg avskrekke av den store jobben.

– Jeg får kjøpe en materialpakke til! Men da blir det en bunad med litt mindre broderi, smiler hun lurt.

Alltid riktig kledd

Kristin Norman Bakke driver Kristins systue på Vear i Tønsberg. Hun har drevet med bunad i mange år og har en universitetseksamen i bunadskunnskap (Drakt og samfunn).

Kristin Norman Bakke er bunadspioner i Vestfold.

Kristin Norman Bakke har vært så involvert i utviklingen og bevaring av bunadstradisjoner i Vestfold, at hun kalles en bunadspioner.

Foto: Daniel Manne

Hun mener grunnen til at interessen for bunad er like stor blant unge jenter som hos deres mødre og bestemødre, er at plagget hever seg over alt som er av mote.

– Moten sier for eksempel om skjørtet skal være høyt eller lavt. Bunaden er som den er. Jeg tror det gir en veldig god trygghet i å ta på seg en bunad. Da er du riktig kledd, sier Bakke.

Tilhørighet og trygghet

Hun trekker også fram at bunaden gir tilhørighet til familien og fylket man kommer fra, noe også Herleik Baklid ved Universitetet i Sørøst-Norge legger vekt på.

– Jeg tror dette henger sammen med følelsen av identitet, og tilhørighet til et miljø, et lokalsamfunn eller slekt, sier Baklid.

Førsteamanuensis Herleik Baklid
Fakultet for humaniora, idretts- og utdanningsvitenskap
Institutt for kultur, religion og samfunnsfag
Campus Bø

Herleik Baklid ved Universitetet i Sørøst-Norge, avdeling Bø. Kulturhistorikeren kan mye om folkekultur og er ekspert på kulturarv.

Foto: USN

Kulturhistorikeren kan mye om folkekultur, og er ekspert på kulturarv. Han sier at det å bære bunad kan gi en trygghet i overgangsfaser, som konfirmasjonen.

– Det å følge en tradisjon og gå inn i en tradisjon, det gir oss trygghet i situasjonen. Hvis du er usikker på hvordan du skal oppføre deg i en anledning, vil tradisjonen fortelle hvordan du skal eller bør opptre. Følger du den, så har du en trygghet i at måten du opptrer på, er akseptert, sier Baklid.