Hopp til innhold

Snublesteiner skal hjelpe oss å huske Holocaust

Onsdag ble det lagt ned snublesteiner på torget i Larvik. Steinene skal hjelpe oss å huske jødenes skjebne under krigen.

Snublesteiner i Larvik.

Ni snublesteiner er lagt ned på torget i Larvik.

Foto: Helga Tunheim / NRK

Onsdag 5. september ble det lagt ned ni snublesteiner på torget i Larvik til minne om den jødiske familien Sachnowitz.

Familien var bosatt i Larvik da faren, fem sønner og tre døtre ble sendt i konsentrasjonsleire under 2. verdenskrig.

Av familien på ni overlevde kun Herman Sachnowitz, en av de fem sønnene. Nå skal han og familien minnes ved hjelp av snublesteiner.

– Snublesteinene er ikke der for at vi skal snuble i steinene, men for at vi skal snuble over historien, sier Hans Einar Hem i prosjektgruppen for Snublesteiner i Larvik.

– En lykkelig barndom

En av dem som kjente familien er Astrid Gundersen. Hun var venninnen til Frida Sachnowitz og viser oss et skolebilde fra 1. klasse på Jegersborg skole i Larvik.

– Det var en lykkelig barndomstid. Frida danset og smilte bestandig, sier Astrid Gundersen som var Fridas beste venninne.

Den siste gangen Astrid så Frida, var Frida på vei til politiet for å melde seg slik hun hadde fått beskjed om. Der fikk hun vite at hun måtte dra til Tønsberg og møte søsteren sin.

– Frida spurte om å få levere fra seg noen bilder hos en venninne og det fikk hun lov til. Hun satte igjen en kasse med familiebilder, forteller Gundersen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Astrid Gundersen.

Astrid Gundersen forteller om en lykkelig barndom.

Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

– Sendt rett i gasskamrene

Deretter ble Frida Sachnowitz fulgt av politiet til Tønsberg og videre til Bredvedt.

– Hun var der i flere måneder før hun ble sendt med båt til Tyskland. Vi har blitt fortalt at hun ble sendt rett til gassovnene i Auschwitz. Hun endte sitt liv der og da, sier Gundersen stille.

Nå er hun glad for at venninnen Frida og hennes familie har fått hver sin minneplate.

– Det er kun to av Fridas venninner som fortsatt lever og når vi dør er det få igjen som husker familien, sier Gundersen.

Tysk kunstner står bak ideen

Snublesteiner er små brosteiner med messingplate lagt ned i fortauene utenfor leiligheter der de deporterte jødene bodde. Det er den tyske kunstneren Günter Demnig som på 90-tallet fikk ideen om snublesteiner (Stolperstein på tysk).

Minneplatene skal få folk som ser dem til å bli minnet om at Holocaust også rammet folk i vårt eget nærmiljø.

I svært mange tyske byer finner man i dag disse messingplatene. De har navn, fødselsdato, deportasjonsdato, KZ-leir og dødsdato for enkeltpersoner og familier.

– Det jødiske Museet i Oslo har fått lagt ned flere slike steiner i Oslo og vi ønsket også å gjøre dette i Larvik, sier Hans Einar Hem.

– Reddet av trompeten

771 jøder ble deportert fra Norge til tyske utryddelsesleirer. Bare 34 overlevde. Herman Sachnowitz spilte trompet i Larvik Ungdomsmusikkkorps. Det reddet livet hans.

– Han ble med i et orkester og det bidro til at han overlevde, sier Hem.

I boka ”Det angår også deg” fra 1978, skrevet av Arnold Jacoby, beskriver Herman Sachnowitz’ sine opplevelser i tyske konsentrasjonsleire.

Familien Sachnowitz bodde i Sveins gate 15, og de drev to forretninger i Larvik, ”Dressmagasinet” på Torget 4 og ”Ekko” i Prinsegata 8.

– Vi valgte å legge snublesteinene på torget, utenfor der en av familiens forretninger var, siden det er flere folk som passerer der, sier Hem.

Ny minnemarkering i november

Herman Sachnowitz døde i 1978 og er gravlagt på den jødiske gravlunden på Østre Gravlund i Oslo sammen med sin kone Paula, som døde for noen år siden.

Følgende omkom i Auschwitz: Faren, Israel Leib Sachnowitz og hans barn, Martin, Elias, Rita, Samuel, Marie, Frida og Frank.

De to døtrene til Herman Sachnowitz var invitert til nedleggelsen av snublesteinene 5. september, men hadde ikke anledning til å komme. Isteden skal de komme til Larvik senere i høst.

En ny minnemarkering skal holdes den 26. november 2012. Da er det 70 år siden de norske jødene ble deportert. .

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark