Hopp til innhold

Reddet svane etter fire dager

Ettersøkskorpset til Viltnemnda i Porsgrunn ser mange dyr som pines. Men av og til kan de fortelle en solskinnshistorie.

Hilde Irene Bø fanger en svane

Hilde Irene Bø har fått tak i svanen som har en fiskekrok i foten. En forbipasserende hjelper henne med å roe svanen ved å legge noe over øynene dens.

Foto: Eigil Movik

En svane som bor i elven midt i byen i Porsgrunn, lever fremdeles livets glade dager etter å ha blitt reddet fra fiskekrok i går.

Eigil Movik

Eigil Movik viser frem fiskekroken som hang på benet til svanen.

Foto: Hilde Irene Bø

Forsøkte og forsøkte og forsøkte

Men det tok fire lange dager før svanen lot seg fange. Det begynte med at politiet fikk mange telefoner fra folk som hadde sett en krok i benet til en svane.

Ettersøkskorpset til Viltnemnda ble tilkalt på søndag.

– Vi begynte å lokke med litt brød, men fant fort ut at det var mye strøm i elva og gikk derfor tom for brød. Vi ba folk som bor i området om mer brød for å få lokket til oss svanen, men vi fikk ikke svanen inn til oss. Den var for redd, forteller Hilde Irene Bø.

Etter lang tid måtte Bø og kollega Eigil Movik derfor bare gi opp.

Dagen etter var de ute igjen, og fikk nesten tak i den. Men da ble svanen redd for hoven, og holdt seg unna.

– Dagen etter der igjen var vi også ute, men da regnet det slik at vi ikke så den, forteller Bø.

Kom opp i fanget

Så, etter endt arbeidsdag i går tok Bø igjen turen ned til elven som renner gjennom Porsgrunn.

Fiskesnøre har gått inn i benet til svane

Fiskesnøret hadde gått inn i benet til svanen, men det var ikke gått infeksjon i benet.

Foto: Hilde Irene Bø

– Da jeg satte meg i trappen på Vestsida, krabbet svanene omtrent opp i fanget mitt. Plutselig var det veldig enkelt. Jeg ringte kollegaen min, og måtte forsøke å holde svanene der til han kom.

Bø fikk fatt i svanen og da en tilfeldig forbipasserende hjelp til med å dekke til øynene til den redde svanen, fikk ettersøkskorpset undersøkt foten skikkelig.

– Det var en fiskekrok som hadde et snøre på seg. Det viste seg at det var snøret som hadde surret seg rundt benet. Heldigvis hadde ikke kroken festet seg. Men det så likevel ikke bra ut, for snøret hadde gått litt inn i benet. Det var heldigvis ikke noen infeksjoner, sier Bø.

Hun er glad for å kunne fortelle en solskinnshistorie, for stort sett blir ettersøkskorpset tilkalt på tragiske ting og dyr som pines.