– Som å ha et casino i lomma

Lotteritilsynet åpner for utenlandske spillselskap i Norge. Flere vil bli spilleavhengige, advarer spillavhengighetsekspert.

Psykologspesialist Ingjerd Meen Lorvik

ADVARER: Psykologspesialist Ingjerd Meen Lorvik mener lett tilgjengelige spill på mobil gir muligheten til å spille hele tida.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

–– Lotteritilsynet har kommet med en rapport der som viser konsekvensene av å avvikle spillmonopolet til Norsk Tipping. Det blir vurdert hva som kan skje dersom utenlandske spillselskaper i framtida kan få tilgang til å drive pengespill i Norge.

– Det synes jeg lite om, sier Ingjerd Meen Lorvik, som er leder i Norsk forening for spillproblematikk, og seniorrådgiver og psykologspesialist ved Borgestadklinikken.

Lorvik mener utenlandske spillselskap må underlegges like strenge krav som Norsk Tipping i Rikstoto dersom dette skulle bli aktuelt.

Aggressiv markedsføring

Hun sier det også er uheldig at de utenlandske spillselskapene henvender seg mer direkte til folk.

– De henvender seg direkte til folk på mobiltelefon og tilbyr bonuser, og de sender e-post. De har en veldig aggressiv markedsføring, og spillene er lett tilgjengelige.

– Vi tenker oss mindre om og handler mer impulsivt når vi handler på mobil. Det viser forskning, sier hun.

Utenlandske spillselskaper har ingen tapsgrenser, noe Norsk Tipping har. Lorvik synes likevel at også Norsk Tipping har for høye grenser for hvor mye du kan tape.

– På enkelte spill kan en tape opptil 10 000 kr i måneden, og det er mye penger for mange.

Les også: Idretten kan endelig smile: – Spillmonopolet skal bestå

Hun mener likevel det beste er at Norsk Tippings spillmonopol må opprettholdes.

– Den norske staten eier Norsk Tipping og har gode intensjoner overfor innbyggerne sine, mens de utenlandske spillselskapene er mest opptatt av profitt og å tjene mest mulig penger.

–​ Regjeringa skal etter hvert sende forslaget ut på høring. Hva bør politikerne bestemme seg for når det gjelder spillmonopolet?

– Det bør bestå, mener Ingjerd Meen Lorvik.