Hopp til innhold

Ordføreren: – Det er ikke noe kommunen kan gjøre

Det at Delic-familien på fire ble sendt ut av landet i dag, har skapt sterke reaksjoner. Både politisk og i lokalmiljøet. Tinn kommune hadde i dag et ekstraordinært formannskapsmøte for å diskutere saken.

Familien Delic.

Familien ble sendt til utlendingsinternatet Trandum i går. Det ligger nord for Oslo Lufthavn, og er for utlendinger som har fått endelig avslag på søknader om opphold i Norge.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Verona (8) og Aurora (1 måned) og deres foreldre, Demir og Ana Delic, ble hentet av politiet torsdag morgen. Fredag formiddag ble familien sendt ut av landet.

De har bodd 11 år i Norge og, begge barna er født her. – Familien er på vei til hjemlandet, sier kommunikasjonsrådgiver i Politiets utlendingsenhet, Linda Hafstad til NRK.no.

Steinar Bergsland.

Steinar Bergsland sier at kommunen ikke kan gjøre noe mer i denne saken.

Foto: Tinn Kommune

Ordfører i Tinn kommune Steinar Bergsland sier at denne saken har skapt et stort engasjement i Rjukan, der familien har bodd siden 2003.

– Det er selvfølgelig trist og mye følelser i nærmiljøet når skolekamerater må forlate dem, sier Bergsland til NRK.no.

– Det må finnes andre løsninger

Delic-saken fikk først avslag fra UDI. Det ble anket og behandlet tre ganger i klageinstansen til UDI, UNE. Det skjedde i 2005, 2007 og 2010. Deretter tapte de i to rettsinstanser, der det ble konstatert at behovet for beskyttelse ikke er til stede. Nå er altså familien sendt til hjemlandet Bosnia.

Bergsland mener det må finnes andre løsninger i slike saker.

– Saksbehandlingen må ta kortere tid enn det den gjør i Norge i dag, sier han og legger til at en familie som Delic da hadde vært kortere tid i Norge før de eventuelt ble sendt ut av landet.

Ønsker ikke fosterfamilie

I dag hadde Formannskapet i Tinn et ekstraordinært møte for å diskutere saken. Bergsland forteller at intensjonen med møte var å få fram kommunens synspunkt og muligheter i denne saken.

– Det er barnas beste vi må tenke på og det er ikke å ta barna ut av denne familien. Kommunen ønsker ikke at barna skal i en fosterfamilie, sier Bergsland. Også barnevernet mener at det er verre for barna å bli skilt fra familien, enn å bli skilt fra nærmiljøet.

Han legger til at kommunen ikke kan gjøre noe mer med denne konkrete saken.

– Det er kun igjen en mulighet og det er en omgjøringsbegjæring. Det er ikke noe kommunen kan gjøre, det er kun familien selv, eller deres advokat som kan fremme, sier han.

– Saken skal opp på fylkesårsmøtet

Finn-Arild Bystrøm.

Finn-Arild Bystrøm (Ap) sier han forstår at det må være klare retningslinjer i asylpolitikken, men reagerer sterkt på det som har skjedde med Delic-familien i går.

Foto: Børre Karterudseter / NRK

Da familien ble hentet av politiet på torsdag reagerte Ap-politiker i Tinn, Finn Arild Bystrøm, sterkt.

– Jeg reagerer med forferdelse. Denne familien har vært i Norge i 11 år. Datteren har vokst opp her, og går på Rjukan barneskole. De er nybakte foreldre til en liten jente på en måned, og så kommer staten og kaster dem ut. Jeg kan ikke forsvare det, kan ikke forklare det, og kan ikke forstå det.

I dag lover han at saken skal tas opp i fylkesårsmøtet Arbeiderpartiet skal ha til helgen.

Debatten om de 450 barna som bor på asylmottak, men som har fått beskjed om at de må forlate landet, har preget norsk politikk den siste uka. Verona er trolig det første av de rundt 450 asylbarna som har bodd lenge i Norge, som uttransporteres.

– Saken har flere sider

Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet Terje Lien Aasland ønsker ikke å gå inn i enkeltsaker, men sier at saken har mange sider.

– Vi har vært veldig tydelige på og har sagt at de som trenger beskyttelse, de som risikerer forfølgelse, tortur eller å bli utsatt for umenneskelige handlinger i sitt hjemland, er de som trenger vår oppmerksomhet og beskyttelse. Det er det vår asylpolitikk er rettet inn mot.

– Denne familien har vært gjennom systemet som konstaterer at behovet for beskyttelse ikke er til stede, da må vi ta konsekvensen av det systemet vi har laget, sier han.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark