Hopp til innhold

Her åpnes det for utredning av vindturbiner til havs

NVE anbefaler 20 nye områder for produksjon av strøm i havvindparker. Flere av de mindre områdene droppes.

Olje- og energiminister Terje Aasland pressekonferanse om rammevilkår for utbygging av havvind på Sørlige Nordsjø II og Utsira Nord

Olje- og energiminister Terje Aasland ønsker mer produksjon av strøm til havs.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har fått i oppdrag fra Olje- og energidepartementet å identifisere nye områder for fornybar energiproduksjon til havs.

Tirsdag presenteres arbeidet for olje- og energiministeren på et pressemøte i Oslo.

Les også Havvindgiganter etablerer seg i Kristiansand: – Dette er første brikke

Havvind

Må utredes videre

En bredt sammensatt direktoratsgruppe ledet av NVE, har identifisert 20 områder for havvind, som det anbefales å utrede videre.

Dette er områder som er teknisk egnet for havvind, og hvor interessekonfliktene er relativt lave. I den videre prosessen skal det gjennomføres grundige konsekvensutredninger for å snevre inn arealene ytterligere.

– Sammen med flere direktorater og fagmiljøer har vi identifisert 20 havområder med gode vindressurser, der interessekonfliktene mellom miljø, fiskeri og andre næringer er relativt lave, sier vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund i en pressemelding.

NVE-direktør Kjetil Lund

NVE-direktør Kjetil Lund.

Foto: Catchlight/NVE

Dette er områder langs hele kysten, fra Skagerak i sør til Barentshavet i nord.

– Disse havområdene bør nå utredes nærmere for å finne de arealene som er best egnet for havvind, sier han.

Lund understreker at ingenting er avgjort.

Områdene må utredes nærmere for å finne de arealene som er best egnet for havvind. Områdene som nå pekes på, kommer i tillegg til de hvor det allerede er vedtatt utbygging.

Selv om det er gjort et omfattende og grundig arbeid, er ingen av områdene gryteklare for utvikling. Alle områdene må utredes nærmere, sier han.

Foreslår å utrede disse 20 områdene for havvind.

KONKRETE PLANER: Foreslår å utrede disse 20 områdene for havvind.

Foto: NVE

Dropper flere områder

Når det gjelder de mindre områdene, utenfor Tønsberg, Flekkefjord, Stavanger og Bergen, utgår disse helt eller delvis.

Grunnen til dette er at de vil ha større interessekonflikter enn de nye identifiserte områdene, opplyser NVE.

Det er behov for mer kraft til Østlandet, og Statnett har i rapporten tilknytning av nye havvindområder til land blant annet pekt på Grenlands-området som godt egnet for tilknytning av havvind.

Det er imidlertid store interessekonflikter som begrenser tilgjengelig areal for utbygging av vindkraftverk til havs her. Direktoratsgruppa har ikke funnet egnede områder utenfor Østlandet.

Olje- og energiminister Terje Aasland (A) er fornøyd med arbeidet som er gjort.

– Nå skal dette ut på høring, også skal vi jobbe videre med konsekvensutredninger, sier han.

– Er det uaktuelt å bygge ut utenfor de tjue områdene?

– Nå tror jeg vi bør fokusere på disse områdene og jobbe med dem konkret. Så kan det være enkelte mindre prosjekter som er relevante, men nå er fokuset vårt å realisere havvindambisjonene våre i tråd med det som er anbefalt. Det dekker hele norskekysten på en god måte, sier Aasland.

Det er gode nyheter for rekefisker Reiulf Halvorsen. Han har fryktet at 76 vindturbiner skulle plasseres midt i fiskefeltet der han tråler etter reker i ytre Oslofjord.

Fisker Reiulf Halvorsen på vei opp i båten med tomme rekekasser

Rekefisker Reiulf Halvorsen i Sandefjord.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

– Jeg er lettet over at NVE har tatt inn over seg de signalene som blant annet har kommet fra fiskerinæringa, sier han til NRK.

Skaga har vært ett av de mest konfliktfylte feltene, mener han.

Han tror det samlede konfliktnivået ble avgjørende.

– Vanlige folk har skjønt at her må vi stå opp for de verdiene som dette området representerer. Det er mye mer verdifullt enn å sende strøm til Europa, sier Halvorsen.

Arvid Nesse, leder i bransjeorganisasjonen Norwegian Offshore Wind, er glad for at hensynet til fiskeri vektlegges høyt i analysen fra NVE.

Arvid Nesse, leiar i Norwegian offshore wind

Arvid Nesse, leder i bransjeorganisasjonen Norwegian Offshore Wind.

Foto: Håvard Nyhus / NRK

– Nøkkelen for at vi skal lykkes med denne satsingen er at vi finner gode løsninger for alle som har ulike interesser, sier Nesse.

Han synes også det er positivt at man bygger videre på eksisterende arealer.

– Norge har særlige fortrinn for å hevde oss innen flytende havvind, og det er svært positivt at analysen her viser flere egnede områder til flytende parker, mener han.

Industrien mister billig strøm

Direktør ved Herøya industripark i Porsgrunn, Sverre Gotaas.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Direktør ved Herøya industripark i Porsgrunn, Sverre Gotaas, hadde håpet at Skaga-feltet ble utredet videre. Dette kunne nemlig gitt mye kraft til Grenlands-regionen på kort tid.

– Vi hadde jo håpet på en videre utredning, men kan ikke si vi er skuffet. Det er bare sånn det er. Er det en del av et stort konfliktområde, så tar vi selvfølgelig hensyn til det, sier han.

Mener økosystemene må kartlegges

Generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur, mener det nå blir helt avgjørende å kartlegge økosystemene i de 20 utpekte områdene.

Generalsekretær i Verdens naturfond, Karoline Andaur. Står ute i naturen framfor eit lauvtre.

Generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur.

Foto: WWF

Hvis regjeringen mener alvor med å ivareta natur i havvindutbyggingen, er det helt nødvendig at de avsetter nok med midler til naturkartlegging i områdene som rapporten peker ut allerede i revidert budsjett, sier hun.

Rasmus Hansson, stortingsrepresentant og næringspolitisk talsperson for Miljøpartiet De Grønne advarer mot kortsiktig «energipanikk».

Rasmus Hansson, MDG

Rasmus Hansson, MDG.

Foto: Even Bjøringsøy Johnsen / NRK

Havvindpotensialet på norsk sokkel er enormt, og sannsynligvis langt større enn 30 GW, mener han.

– Det er helt klart at Norge ikke står overfor et langsiktig energiunderskudd. Nå må vi planlegge langsiktig med stor havvind i horisonten og legge vekk alle tanker om å ødelegge vernet og urørt natur på grunn av kortsiktig energipanikk på land, sier Hansson.