Hopp til innhold

– Psyket meg ut

I går måtte Odd Nerdrum tåle kritikk i rettssaken mellom han og The Nerdrum Institute. I dag svarte han fra vitneboksen.

Odd Nerdrum og Turid Spildo

Odd Nerdrum og kona Turid Spildo fra rettssakens første dag.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Nerdrum starter dagen i tingretten med å si at han kun skrev under på avtalen med The Nerdrum Institute, fordi Allis Helleland skulle gjøre en innsats for ham internasjonalt.

Men ifølge Nerdrum skuffet Helleland, og gjorde det han karakteriserer som en dårlig innsats. I 2011 skal hun ha sagt at han var dårlig og at han ikke kunne selges inn noe sted.

– Hun psyket meg ut, mener Nerdrum.

Striden står om avtalen mellom Nerdrum og The Nerdrum Institute, ved Bjørn Li, Allis Helleland og Kjell Wenstad, kunne sies opp eller ikke.

Nerdrum sier i retten onsdag at Wenstad skal ha sagt at det var lett å komme ut av avtalen. Ifølge NRKs reporter i salen rister Bjørn Li på hodet når dette blir sagt.

– Jeg hadde aldri skrevet under hvis ikke jeg trodde at jeg kunne si den opp, forklarer Nerdrum.

Stolte på dem

Allis Helleland og Kjell Wenstad

Allis Helleland og Kjell Wenstad måtte sammen med Bjørn Li (ikke avbildet) tåle kritikk fra Odd Nerdrum. De skal vitne senere i rettssaken.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Nerdrum forklarer videre at han stolte på instituttet, fordi han kjente Wenstad litt og anså Bjørn Li som en venn.

– Jeg er ikke en smart forretningsmann. Jeg får hjelp av revisorer og folk rundt meg, forklarer Nerdrum, og legger til:

– Jeg vet jo at avtaler kan være farlige og derfor passer jeg meg for skriftlige avtaler.

Etter eget ønske forklarer Odd Nerdrum seg stående i tingretten. Når han blir vist e-poster hans kone har skrevet angående utstillinger, forteller han at han er fornøyd med innsatsen Li og Wenstad la ned. Det er Allis Helleland han hadde forventet mer av.

På spørsmål fra dommeren på om manglende omsetning og utstillinger kunne skyldes noe annet enn TNI svarer Nerdrum at det kunne det. Men han har aldri opplevd en slik stillstand tidligere.

Allis Helleland viser til sin lange erfaring internasjonalt og sier hun aldri før har blitt beskyldt for å jobbe for lite.

– Jeg var veldig skuffet over bruddet, sier Allis om hvorfor hun brakte spørsmålet med erstatning på banen rett etter bruddet.

The Nerdrum Institutes advokat, Espen Komnæs, har brukt mye tid og flere vitner på å vise retten at instituttet gjorde en viktig og stor jobb for Nerdrum.

Har tapt minst 23 millioner

Selskapet har saksøkt Nerdrum for å ha brutt avtalen der The Nerdrum Institute fikk enerett på å markedsføre og selge Nerdrums malerier verden over.

Kunstrådgiver Bjørn Li, tidligere direktør for Nasjonalmuseet Allis Helleland og tidligere direktør for Kunsthuset, Kjell Wenstad, som står bak The Nerdrum Institute, mener de har tapt minst 23 millioner kroner på bruddet. De mener avtalen var uoppsigelig.

Nerdrums advokat Stein E. Hove hevdet i retten tirsdag at Nerdrum aldri ville gått inn i avtalen hvis den hadde vært uoppsigelig. Nerdrum mener dessuten at selskapet ikke oppfylte sin del av avtalen, og at de ikke gjorde nok for å fremme hans kunst.

Nerdrum skulle egentlig forklare seg for retten tirsdag, men på grunn av forsinkelser i saksgangen måtte dette utsettes til onsdag.