Nei til smør på fisken

Helsemyndighetene fraråder barn å spise smør. Det er kostholdsekspert uenig i.

Ørret

Ferdiggrillet fjellørret fylt med persille og smør. Ikke å anbefale, mener helsemyndighetene.

Foto: Helena Rønning / NRK

Barn spiser for lite fisk. Det er alle enige om. Men de lærde strides om fisk bør serveres med smør eller plantemargarin.

– Hvem vil smake! roper Trine Marie Wike Gaupen i Mokollen barnehage i Sandefjord.

En fjellørret fylt med persille og smør er akkurat ferdig grillet, og barna sitter under tak i gapahuken og venter spent.

Barnehagen har lenge jobbet med mat og med smak. I opplegget "Fra jord til bord" har barn lært seg å smake nye smaker. Her er det ikke lov å si "jeg liker ikke", men heller si "jeg har ikke vent meg til smaken ennå".

Ørreten med smør går ned på høykant hos de fleste.

Margarin framfor smør, sier helsemyndighetene

– Vi har mange gode oppskrifter, og vår erfaring er at maten blir god uten mettet fett som vi finner i smør, sier nasjonal leder for Fiskesprell, Kari-Anne Johansen.

Fiskesprell er et nasjonalt kostholdsprogram som har som mål å øke sjømatkonsumet i Norge. Det er et samarbeid mellom Helse- og omsorgsdepartementet og Norges sjømatråd.

Barnehagedelen av denne blir organisert gjennom folkehelsekoordinatorene i hvert fylke i landet. Mange barnehager har fått tilbud om kurs fra Fiskesprell. Men da blir fisken helst servert uten smør.

– Vi forholder oss til hva helsemyndighetene anbefaler siden vi samarbeider med dem. De råder oss til å bruke planteolje og flytende margarin isteden, sier Johansen.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Smør framfor margarin, sier forskere

Pål Jåbekk er idrettsfysiolog og forfatter av boken "Helt naturlig, mat og trening". Han mener at det er margarin som er usunt.

– Internasjonale forskningsmiljøer anbefaler at barn ikke skal spise margarin, og at barn trenger smør.

Smør er et produkt som er ekstremt næringsrikt, mener Jåbekk. I tillegg til viktige fettsyrer finnes det vitaminer i smør som barn også trenger.

Han mener også at det ikke finnes noen vitenskapelig enighet om at smør er negativt. Og når det gjelder mettet fett, viser han til flere store samleanalyser der man ikke finner noen årsakssammenheng mellom mettet fett og sykdom.

I en stor rapport publisert i Annals of Internal Medicine, konkluderer forskerne med at bevisene ikke støtter retningslinjene som oppmuntrer til et høyt inntak av flerumettede fettsyrer (margarin) og et lavt inntak av mettet fett (smør). Rapporten ble offentliggjort i midten av mars i år.

Debatten ble også aktualisert av en artikkel publisert i The Wall Street Journal i januar.

– Lettere å bli syk av margarin

Jåbekk sier at dette er et vanskelig tema, og at det vitenskapelig sett er mye uenigheter omkring det.

– Jeg er redd for hva flytende margarin kan gjøre med folk og redd for at det kan være skadelig. Ut fra de vitenskapelige dataene som jeg har lest, tolker jeg det slik at det er større fare for å bli syk av å spise mye margarin enn av mye smør.

Jåbekk sier at han personlig ikke vil anbefale noen barn å spise margarin. Da ville han gitt dem smør.

– Fisk er fantastisk godt, og mange av oss er vant til den gode smaken smør gir til fisk. Hvis man tenker at det ikke er farlig og at det i tillegg gir en ekstra god smak, er det egentlig mange gode grunner til å spise smør.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Barn, fisk og smør

Zara Erlandsen ler av hvor grønn tunga blir når man spiser kruspersille.

Foto: Helena Rønning / NRK

– Vi er ikke noe smørpoliti

Kari Anne Johansen i Fiskesprell sier at de verken driver kontrollvirksomhet av barnehagene eller er fanatiske.

– Det er klart det går an å skeie ut med litt smør av og til. Men vi forholder oss til helsemyndighetenes kostholdsråd som er laget for mat vi spiser hver dag. Da velger vi å anbefale de sunne alternativene. Hos oss er det fiskeoppskrifter uten smør.