Hopp til innhold

Mener Mattilsynet er for trege

En gruppe mennesker i Kattens Beskytter Vestfold har det siste året fanget, omplassert og hjulpet over 50 katter. Nå frykter de mange dyr vil bukke under av kulde før Mattilsynet tar affære.

Kattene ved Nevlunghavn
Foto: Privat

I dyp snø og tretten minusgrader følger vi etter Margrethe og Sigrun ned mot et hytte- og landbruksområde ved Nevlunghavn.

I løpet av det siste året har de vært her mange ganger i uka for å fange katter.

Kattene holder til sammen med en mann som velger å leve i et lite telt i et skogholt hele året.

I 2007 ble 40 katter avlivet av Larvik kommune og Mattilsynet. Siden det har ingen gjort noe. Bortsett fra Margrethe og et titalls andre privatpersoner.

Skogen der kattene bor

Her inne i skogen bor mannen med kattene. Hvor mange katter som lever her nå, er usikkert.

Foto: Helena Rønning / NRK

– I sommer var det bortimot 150 katter her. Noen hadde endetarmsprolaps hvor endetarmen har hengt på utsiden. De har hatt tette analkjertler, og øyeinfeksjoner. Mange av kattene er avmagret, sier Margrethe.

De meldte fra til Mattilsynet for et år siden. I november i fjor fattet Mattilsynet et nytt vedtak, der mannen i første om gang får pålegg om å gjøre noe med situasjonen selv.

Prioriterer dyrevelferdssaker

Kjersti Søli

Kjersti Søli er avdelingsleder i Mattilsynet i Vestfold. Hun sier det alltid er mange og vanskelige vurderinger som må gjøres i dyrevelferdssaker.

Foto: Helena Rønning / NRK

– Vi jobber nå på bakgrunn av meldingen vi fikk i høst, sier avdelingsleder i Mattilsynet, Kjærsti Søli. Melding fra et år tilbake kjenner hun ikke til.

Hun vil ikke gå i detalj i denne saken, men sier at de har vært på tilsyn hos mannen før og etter jul, og at et vedtak med en frist er sendt han.

Mattilsynet i Vestfold får inn ca. 350 bekymringsmeldinger om dyrevelferd i året.

– Det er ofte mange krav som stilles i regelverket. Så gjelder det å vurdere nøkternt de observasjonen man gjør for deretter å vurdere hvordan det enkelte tilfelle best kan løses for å sikre dyrevelferden uten å være mer inngripende enn nødvendig, forklarer hun.

Hun ber om forståelse for at dette tar litt tid.

Anmeldt til politiet

På stien ser vi mange kattespor i den dype snøen. Men da vi kommer fram til det lille leirstedet med telt laget av presenning, ser vi ingen katter. Mannen kommer ut og hysjer vekk Margrethe og Sigrun.

Han vil ikke uttale seg til oss, men forteller at han er svært sint på folkene i Kattens beskytter Vestfold. Siden de stjeler kattene hans har han også anmeldt dem til politiet, men saken er henlagt.

Tar seg til rette

At privatpersoner tar affære overfor dyr uten at mattilsynet har fattet vedtak er feil framgangsmåte, mener Kjærsti Søli. Hun ber om forståelse for at slike saker tar tid.

Margrethe er redd tiden og kulda har tatt livet av mange katter.

– Mannen her velger å leve ute, men det gjøre ikke disse kattene. Jeg mener Mattilsynet må gripe inn å ta alle kattene slik at de ikke formerer seg igjen. Det er ingen dyrevelferd her, sier hun.

Området der kattene holder til

Like ved teltplassen kan vi se kattesporene i snøen. Denne morgenen var det – 13 grader.

Foto: Helena Rønning / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark