Hopp til innhold

Ligger an til å bli manet-år i år

Store klynger med glass- og brennmaneter er observert i Oslofjorden og på Sør-Vestlandet. – Det er gode levekår for dem, sier havforsker.

Maneter Horten gjestehavn

FLERE MANETER: Slik så det ut ved Horten gjestehavn tidligere i sommer.

Foto: Robert Hansen / NRK

Havforskningsinstituttet har fått en del rapporter som tyder på at det er gode levekår for maneter i år.

– God formering og mye mat, kan være årsaken til oppblomstringen, sier forsker Tone Falkenhaug i Havforskningsinstituttet.

Kommer med havstrømmer

I fjor lurte vi på hvor manetene ble av, men i år er situasjonen en annen. Nå bugner det av maneter langs store deler av norskekysten.

Tone Falkenhaug

BER OM TIPS: Forsker Tone Falkenhaug ved Havforskningsinstituttet tar gjerne imot flere observasjoner om maneter. Du kan selv tipse og sende bilder på havfunn.no.

Foto: Carl Christian Engstad

Akkurat hvor det er «verst» med maneter har ikke Havforskningsinstituttet oversikt over, da de er prisgitt tips fra publikum. Men de har fått flere meldinger om observasjoner av maneter i det siste.

– Vind og strømmer i havet kan gi store opphopninger, særlig i bukter, opplyser havforskeren.

Kaldt vann og godt mattilfang i vinter kan også være årsaken til at manetene har formert seg såpass mye i år.

– Om vinteren lever manetene på havbunnen. Får de tilgang på mye mat, så blir det gode vekstforhold utover våren. Og de formerer seg raskt, forteller Falkenhaug.

Brennmaneter

BRENNMANETER: Skyter ut små giftharpuner som ikke er ment å skade mennesker, men byttedyr. Glassmaneter har også gift, men disse harpunene har ikke kraft nok til å trenge gjennom huden vår.

Foto: Robert Hansen / NRK

– Uflaks at de brenner oss

Skulle du være så uheldig at du kommer i kontakt med en manet i løpet av sommeren, så er det ikke med vond vilje at den brenner deg.

– Manetene skyter ut små giftharpuner, såkalte nesleceller, i byttedyret. Glassmaneter har også gift, men harpunene er ikke sterke nok til å trenge gjennom huden vår, sier Falkenhaug.

Det er med andre ord ikke oss mennesker som manetene er interessert i å skade.

– Det er rett og slett bare uflaks at vi blir rammet, avslutter Falkenhaug.

Gode råd

Hvert år tar uheldige nordmenn kontakt med Giftinformasjonen for å få råd dersom de har brent seg på maneter. Da pleier seniorrådgiver Christian Haga å komme med følgende råd:

– Skyll med saltvann, og forsøk å få vekk tentaklene så fort som mulig. Forsøk å ikke gni og ikke bruk ferskvann, det kan ofte gjøre vondt verre.

Får du en allergisk reaksjon eller hvis allmenntilstanden blir dårlig, bør du kontakte lege. Det samme gjelder dersom du blir brent i øyet eller hvis det gjelder små barn.

Du kan lese flere gode råd fra Giftinformasjonen i faktaboksen.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark