Kampen fortsetter

Kampen for et godt tilbud til fødende i Tinn, Tokke og Vinje fortsetter.

Lykkeliten fødestue
Foto: Berit Heggholmen / NRK

Lisbeth Strømme, seksjonsjordmor ved Lykkeliten, vil kreve et anstendig tilbud til gravide når fødestua på Rjukan blir lagt ned.

Torsdag skal Strømme og flere representanter fra Tinn, Tokke og Vinje til helse- og omsorgsdepartementet for å diskutere hva som bør gjøres etter at fødestua blir stengt.

Store forventninger

Lisbeth Strømme

Lisbeth Strømme, seksjonsjordmor ved Lykkeliten.

Foto: Roald Marker / NRK

- Det vil bli ambulansefødsler, og den tanken er veldig vond for meg. Man ønsker en annen ramme rundt fødselen, og jeg synes det er en uverdig situasjon for familien, sier Strømme.

Strømme frykter at flere kvinner vil få negative fødselsopplevelser når fødestua Lykkeliten stenger dørene. Når Strømme møter i helse- og omsorgsdepartementet vil hun forsøke å ivareta pasientenes interesser.

Det er tidligere helseminister Sylvia Brustad som har innkalt representanter fra Tinn, Tokke og Vinje, og Strømme er spent på hva departementet har å tilby.

- Egentlig har vi ganske store forventinger, sier hun.

Gruer seg til fødselen

Strømme er klar på hva hun ønsker seg. Øverst på ønskelista står en mulighet til å ta imot barn når det ikke er mulig å rekke til Skien eller Kongsberg. Et føderom som et bedre alternativ enn en ambulanse. I juli, da Lykkeliten var sommerstengt, fikk man en prøve på hvordan det vil bli uten en fødestue.

- Det er 60-70 gravide her i kommunen i året som skal føde. Når vi hadde ferie i sommer, var det seks som fødte på fødestua, fire på ett døgn. Den ferieuka var på en måte en prøve på hva vi kommer til å oppleve når fødestua stenger.

Hun sier gravide gruer seg til den tiden av graviditeten der det begynner å nærme seg fødsel.

På møtet med helse- og omsorgsdepartementet vil Strømme fortelle om de tilbakemeldingene hun får fra kvinner i området.

Må få god oppfølging

Ordfører Erik Haatvedt har også store forventninger til møte med helse- og omsorgsminister Bjarn Håkon Hansen i dag.

Haatvedt sier det viktigste er å unngå at fødende må føde i ambulansen på vei til sykehus, og at de kan få en god oppfølging.

- Ja vi forventer jo at de kommer med et tilbud. Jeg er alltid optimist, så vi håper det ligger et ordentlig tilfredsstillende og godt tilbud til de fødende på bordet, sier han.