Hopp til innhold

Her er det status å ha hytte

For første gang er det forsket på ferie i den populære kystbyen Kragerø. – Høyere status å ha hytte i Kragerø, enn i andre kystkommuner.

Blindtarmen i Kragerø

Båtliv og skjærgårdsidyll i Kragerø lokker mange turister. Sommerstid firedobles innbyggertallet i Telemarks sørligste kommune.

Foto: Aud Darrud / NRK

Det gir høyere status å ha hytte i Kragerø, enn andre kystkommuner på Østlandet. Det viser ny forskning om ferieliv i Kragerø. For første gang er det forsket på ferie i den populære kystbyen.

– Mange ser ferien som en mulighet til å skaffe seg høyere status enn man har til daglig, sier forfatter Tor Kjetil Gardåsen. Han har sammen med kollega Jørgen Haave samlet informasjon om ferieliv, typer hyttefolk, båter, hytter og fritidsklær.

Caffe Latte på Tollboden

Jordbær og reker er et must for mange om sommeren

Mange sier de må ha jordbær og reker på ferie.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

– Nå skal vi sette det vi har kjøpt på fergen som går til Skåtøy, og så skal vi sette oss på Tollboden og drikke caffe Latte, sier en av hytteturistene på fergekaia i Kragerø.

Poser med mat og nytt hyttemøblement er kjøpt inn for ferien. Turistene skal kose seg, og nyte alt de forbinder med skjærgårdsbyen Kragerø;

– Jordbær, reker, sol, sommer og bading, turer i smugene i byen, shopping, varme, avslapning, og verdens koseligste by, svarer folk på spørsmålet om hva de forbinder med ferielivet i Kragerø.

– Ferien er et spill

Men ikke alle klarer å nyte ferien til fulle. Forfatterne ved Telemark museum har samlet forskningen i en ny bok. I over to år har de jobbet med dokumentasjon og forskningsprosjektet som har hatt som formål å beskrive og forklare våre dagers ferieliv i Kragerø. Og de fikk seg noen overraskelser.

– Ferie er ikke bare avslapning og nytelse, men det er faktisk et spill. Et slags symbolsk teater, der folk ønsker å vise hvem de er og hvem de ønsker å være. De ønsker å skape seg en identitet, og de ønsker kanskje å skaffe seg en status som er litt annerledes enn den er i hverdagen, sier Gardåsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Tor Kjetil Gardåsen og Jørgen Haave

Tor Kjetil Gardåsen og Jørgen Haave har utgitt bok med forskning på ferieliv i Kragerø.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

Hvem ferierer i Kragerø?

Boka har delt inn hyttefolket og turistene i ulike ferielivstyper. Selv om mange tror noe annet, er det flest av de tradisjonelle, norske middelklasseferierende typene.

– Disse som virkelig viser seg med store flotte hytter og båter er stereotypien, som man tror alle er, men det er bare et fåtall, forklarer Gardåsen.

Forskningen har plassert ferielivstypene i seks forskjellige grupper, etter ulike typer mennesker med ulike behov.

  • Den klassisk/borgerlige ferierende (Forretningsmannen fra Oslo vest)
  • Moderne nytelsessøkende/livsstilsorienterte ferierende
  • Tradisjonell norsk middelklasseferierende (Sosialdemokratisk ferielivsstil)
  • Den praktisk/pragmatisk ferierende (Gammel og ny arbeiderklasselivsstil. "Rørleggeren fra Grenland"
  • Trendsøkende ungdommelige ferierende (Oslo vest/bærumsungdommen)
  • Den natur- og miljøbevisste ferierende (Akademikeren med myke verdier)

De ulike gruppene har ulike syn på ferieform, hytte, båt, synet på allmennhetens rett i skjærgården, klesdrakter og holdninger til konfliktspørsmål.

Kragerø Blindtarmen

Blindtarmen i Kragerø fylles opp av båtfolk og hytteturister om sommeren.

Foto: Signe Karin Hotvedt / NRK

– Status å ha hytte i Kragerø

Både bemidlede oslofolk og intellektuelle kunstnere etablerte seg i Kragerø på 20-30-tallet, og trakk dermed også andre turister til kystperlen. Nå firedobles innbyggertallet hver sommer, skjærgården yrer av båtliv og hytteidyllen er noe de fleste nå bare kan drømme om å ha råd til i Telemarks sørligste kommune. Og årsaken- Det er status!

– Det har vi registrert, og det mener også eiendomsmeglerne. De sier at hvis en hytte bare ligger litt innenfor grensen til Bamble for eksempel, så faller interessen. Årsaken til det er at folk kan si til andre at de har hytte i Kragerø, sier forfatterne.

Naboskapet, kjendiser og finansfolk kan også være med på å trekke turistene til Kragerø.

– Hva slags naboskap du har og hvem som bor i nærheten er også med på å drive statusen opp. Du har jo endel av vår tids mer fremtredende forretningsfolk, som har sine hytter, og det gir nok endel ringvirkninger, forklarer forfatterne ved Telemark museum.

Les også: