Gir grønt lys for Fjordline

Politikerne i Sandefjord kommer i kveld til å avvise voldgiftskravet fra Color Line. Dermed er det fortsatt grønt lys for Fjordline i Sandefjord.

Color Line og Fjord Line

Politikerne i Sandefjord vil ha både Color Line og Fjordline i byen, som her i Kristiansand. Color Line varsler dermed økonomisk søksmål mot Sandefjord kommune.

Foto: Oddgeir Øystese / NRK

Color Line har hatt monopol på fergestrekningen mellom Sandefjord og Strömstad i 25 år. Det er Norges mest lønnsomme strekning og Color Line har tjent millioner av kroner på salg av taxfree-varer om bord på fergene. Det konkurrerende fergeselskapet Fjordline vil nå ha en del av denne kaken.

Sandefjord kommune vil fortsatt gi grønt lys for Fjordline. Color Line varsler dermed økonomisk søksmål.

Må slippe til Fjordline

Nye EØS-regler gjør at kommunen plikter å slippe til konkurrerende selskaper i havna, dersom det er plass til flere ferger. Det vil politikerne i formannskapet i Sandefjord gjøre i kveld. Dermed varsler fergegiganten Color Line med økonomisk søksmål for brudd på kontrakten.

Ivar Otto Myhre

Kommuneadvokat Ivar Otto Myhre i Sandefjord sier de ikke kan forholde seg til trusler.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

– Det kan ikke vi forholde oss til. Vi må til enhver tid fatte de avgjørelse vi synes er riktige. Skulle vi forholdt oss til disse truslene ville vi blitt helt handlingslammet, sier kommuneadvokat Ivar Otto Myhre i Sandefjord.

Politikerne i Sandefjord går inn for at Fjordline skal få seile havna med første avgang 20. juni, fem kvarter før avgangen til Color Line. Det gjør at skipene kan møtes i fjorden, noe Color Line mener er uforsvarlig.

– Kommunepolitikerne har ikke undersøkt sikkerhet. De har ikke vurdert sikkerhet. Derfor reagerer også havnesjefen i Sandefjord, sier konserndirektør Helge Otto Mathisen i Color Line.

Kjepper i hjulene

Fjordline mener derimot at Color Line nå aktivt trenerer saken for å få det slik de vil.

Ingvald Fardal

Direktør Ingvald Fardal i Fjordline mener Color Line bevisst stikker kjepper i hjulene til Fjordline.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

– De har brukt mye ressurser på advokater som jobber med å finne pinner de kan stikke inn i hjulene våre for å stoppe planen vår om å starte i juni, sier direktør Ingvald Fardal i Fjordline.

Ivar Otto Myhre mener Fjordline må forvente at Color Line vil kjempe om rutetidene fra Sandefjord.

– Når det kommer inn en konkurrent som nekter å tilpasse seg de rutetidene som en aktør som allerede er der har, så må vi ta til motmæle og det er det vi gjør, sier Myhre.

Ifølge kommuneadvokat Ivar Otto Myhre konkluderte Kystverket sist fredag med at det er trygt for to skip å møtes i fjorden.