Hopp til innhold

Fullkorn er også babymat

Fullkornspagetti, fullkornlasagne og fullkornpasta er noen av de trendy babymatproduktene du kan få kjøpt. Ernæringsfysiolog og Helsedirektoratet er fornøyd med utviklingen.

Stort utvalg av babymat i butikken

Det er et stort utvalg av babymat i butikkene.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

– Veldig positivt

Småbarnsmammaen Hildegunn Hauge har en sønn på sju måneder som nylig har begynt med annen næring enn kun morsmelk. Hun mener fullkornprodukter gir bedre vilkår for små barn.

– Ernæringsmessig så gir jo det mye bedre vilkår for de små, det er jo veldig mye fokus på sunn mat både blant voksne og yngre. Det er kjempebra at de begynner med de helt små også, sier Hauge til NRK.no

Småbarnsmammaen håper at det ikke bare er en midlertidig trend.

– Jeg håper det varer. Det er ingenting som er bedre enn det, mener Hildegunn Hauge.

(Tekst fortsetter under bildet)

Hildegunn Hauge syntes det er positivt med fullkornprodukter

Hildegunn Hauge syntes det er positivt med fullkornprodukter.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

–Tror det er en trend
Janne Kvammen mener det er viktig med variert kosthold

Janne Kvammen mener det er viktig med variert kosthold.

Foto: Pressefoto

Janne Kvammen, klinisk ernæringsfysiolog ved Barneklinikken OUS og forfatter av boken "Bare Barnemat – riktig kosthold for gravide, ammende, barn og ungdom" tror ikke dette er en midlertidig trend.

– Det handler nok mer om at det faktisk er sunnere å spise fullkornpasta enn å spise pasta fra hvetemel, tror Kvammen.

Kvammen hevder at utvalget av barnemat stadig blir større.

– Det føyer seg inn i kanskje det generelle matvaresortimentet for babyer som bare blir større og større, slik som det blir for oss voksne, sier ernæringsfysiologen.

Pressekontakt ved Nestlé Norge, Marianne Hardeng Aaberg, forteller at de startet med fullkornprodukter til småbarn i februar i år og har hittil mottatt positiv respons.

– Det var først og fremst for å tilby sunnere produkter, og for å gi forbrukerne det de ønsker i tillegg til å kunne gi bedre produkter. Det er jo bedre med litt mer fiber enn for lite fiber, sier Marianne Hardeng Aaberg.

Marianne Aaberg, pressekontakt ved Nestlé Norge

Marianne Aaberg, pressekontakt ved Nestlé Norge

Foto: Pressefoto

Helsedirektoratet og Mattilsynet står bak ”Nøkkelhullet” som skal gjøre det enklere å velge sunnere mat. I et skriv på Helsedirektoratets nettsider anbefales det blant annet å velge kornprodukter med høyt innhold av fiber og fullkorn, og lavt innhold av fett, sukker og salt.

Henriette Øien, avdelingsdirektør ved grupperettet folkehelsearbeid i Helsedirektoratet, mener det er bra at det kommer fullkornprodukter til småbarn.

– Det er fint med produkter som inneholder fullkorn, vi anbefaler å bruke fullkornprodukter til barn i alle aldre, forteller Øien til NRK.no

– Ha et variert kosthold

Ernæringsfysiologen er også positiv til fullkornprodukter til småbarn. Men hun mener man burde ha variert kosthold, da for mye fullkorn kan gi hyppig bleieskift for nybakte småbarnsforeldre.

– Du trenger ikke å gi babyen bare fullkornprodukter. Jeg tenker også at du skal ha en viss begrensning på hvor mye fullkornprodukt du skal gi slik at småbarn ikke får problemer med magen, sier ernæringsfysiologen.

– Det er jo sånn at for mye fiber kan gi løs og hyppig avføring, og det kan være problematisk hvis det blir for mye bleieskift i løpet av døgnet. Det som følger med på fullkornprodukter er høyere fiberinnhold, forteller Kvammen til NRK.no

(Tekst fortsetter under bildet)

Fullkorn-lasagne er et av alternativene

Fullkorn-lasagne er et av alternativene.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

Ernæringsfysiologen anbefaler også at småbarnsforeldre varierer kostholdet tidlig, slik at barn lærer seg å like forskjellig typer mat.

– Det beste småbarnsforeldre kan gjøre er å la barna smake på forskjellige matvarer og gi de tid til å lære å bli glad i mat. Foreldrene bør ikke stresse for mye med at barna skal spise kjempestore mengder med mat. Barna skal rett og slett finne ut at mat er hyggelig og at de får til å spise den maten foreldre tilbyr, forteller Kvammen.