– Det er bra det fødes flere barn med Downs i Norge

Det har vært en økning av antall barn som fødes med Downs syndrom i Norge. I våre naboland er det en nedgang. Der velges slike barn bort under graviditeten.

Ludvik Clausen

I Sverige og Danmark velges barn som Ludvik bort, men i Norge opplever flere foreldre å få barn med Downs syndrom.

Foto: Philip Hoffgaard / NRK

Fire måneder gamle Ludvik ble kjent over hele Norge da foreldrene sto fram og fortalte at han ble trakassert på Facebook fordi han har Downs syndrom. Foreldrene sier at de både ble overrasket og følte sorg da de fikk vite at sønnen deres ikke var som andre barn.

– Vi fikk et frisk barn som lagde lyder og var som alle andre, så det var litt overraskende å få vite dagen etter at han likevel ikke var som alle andre, sier Glenn Clausen.

– Det var på en måte en sorg å få vite det, innrømmer Tonje Borger Clausen.

Antall foreldre som får barn med Downs syndrom øker i Norge. På 1980-tallet ble det årlig født 40-60 barn med Downs syndrom, mens fra 1999 til 2009 ble det årlig født 60-80 barn med Downs syndrom.

Leder av foreningen Ups and Downs Telemark Mette Witemeyer er glad det fødes flere barn med Downs syndom i Norge enn i våre naboland.

Les også:

Artikkelen fortsetter under bildet

Tonje Borgen Clausen og Glenn Clausen

Som andre foreldre som får et anderledes barn opplevde også Tonje og Glenn en sorg da de fikk vite at sønnen Ludvik har Downs syndrom, men nå er de både lykkelige og stolte foreldre.

Foto: Philip Hoffgaard / NRK

– Vi trenger barn med Downs

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at antall barn med Downs har økt. Ifølge instituttet henger dette sammen med at mødrene er eldre når de får barn.

– Dette er gode nyheter. Det er ingen grunn til å velge bort et barn med Downs syndrom, sier Mette Weitemeyer, leder av foreningen Ups and Downs Telemark.

Mette Weitemeyer

Mette Witemeyer er glad det fødes flere barn med Downs syndom i Norge enn i våre naboland.

Foto: Philip Hoffgaard / NRK

Den medisinske utviklingen gir oss stadig bedre muligheter til å velge bort. Både Sverige og Danmark har innført screening av alle fostre. Året etter at Danmark tok det i bruk, ble antallet med Downs halvert.

– Både jeg, foreldre og andre som kjenner folk med Downs syndrom føler en sorg når vi hører at det er mulig å velge bort denne typen mennesker. Vi trenger dem i samfunnet vårt, sier Weitemeyer.

Stolte foreldre

Hjemme hos Tonje og Glenn begynner rutinene å komme på plass. Etter at det første sjokket over å få et annerledes barn var over fikk en Tonje Clausen en sterk visshet om at dette var deres barn.

– Jeg kjente på meg at han var vår og at vi var foreldrene hans, sier Tonje og ser stolt ned på sønnen sin.

Hva synes dere om at det fødes flere barn med Downs i Norge?

– Vi synes det er bra vi, sier Tonje og får støtte av mannen.

– Ja, det er kult. Vi trenger mangfold i samfunnet, så det er bare positivt, sier Glenn og er like stolt som enhver annen pappa som snakker om barnet sitt.

– Se på han da, han er jo helt skjønn, sier de begge, nesten i kor.

Tabell Downs

Antall barn født med Downs syndrom i perioden 2005 - 2009.

Foto: Berit Heggholmen / NRK