Hopp til innhold

Et glasstre i fossen

Det lukter ikke gran av juletreet i Nybrufossen på Kongsberg - det funkler av lys og glass.

Et ti meter høyt glasstre pryder Nybrufossen på Kongsberg.
Foto: NRK

Det er to ting ved årets julegrantenning på Kongsberg som skiller seg sterkt fra tidligere år. Juletreet er av glass, og det er plassert midt i Nybrufossen.

Men selv trauste kongsbergensere er åpne for noe nytt. Flere hundre av dem møtte fram på Nybrua da det ti meter høye glasstreet ble tent. Og når sant skal sies, ble også de mer tradisjonelt innstilte fornøyd. For først var det "vanlig" julegrantenning på Kirketorget ...

Glasstre fra Gouda

Dermed fikk kongsbergenserne to omganger med hornmusikk i pausen i forbindelse med årets julegrantenning, for ærverdige Kongsberg Byorkester bidro med passende julemusikk da glasstreet skulle tennes.

Det sjeldne juletreet i Nybrufossen er en gave fra Kongsbergs nederlandske vennskapsby Gouda og er laget av en kunstner derfra. Treet er plassert på berget nesten midt i fossen og skifter i mange ulike fargekombinasjoner. Nylig ble også selve fossen lyssatt, og når man i tillegg nettopp har åpnet ei nyrestaurert og ombygd bru, er det ikke rart kultursjef Heidi Hesselberg Løchen er storfornøyd.

- Jeg synes treet er en spennende skulptur som passer midt i blinken siden vi jobber med prosjektet "Skulpturbyen Kongsberg"!

Advent med nytt innhold

I det hele tatt var det mange tilfredse ansikter å se på Nybrua søndag kveld.

- Vi ønsker dere en god jul, sa Goudas ordfører Wim Cornelis.

- Tusen takk, sa en glad ordfører Vidar Lande.

Men den mest synlige takken sto byen Gouda for. Glasstreet er nemlig en gave til Kongsberg fordi sølvbyen har sendt juletrær til Gouda i femti samfulle år.

Man kan trygt slå fast at adventstida på Kongsberg har fått et nytt innhold. Et funklende, glitrende og lysende tre mot en bakgrunn av fargelagt fossefall.