Hopp til innhold

Bruker musikk som terapi

Legene sa hun trolig aldri ville bli ett år. Fem år senere rocker hun til musikk.

Emily Holt Lona (6) er veldig delaktig når musikkterapeut Ingeborg Nebelung tar frem instrumentene.

ENTUSIASTISK: Emily Holt Lona (6) er veldig delaktig når musikkterapeut Ingeborg Nebelung tar frem instrumentene.

Foto: Erlend Iversen Skarsholt

Seks år gamle Emily Holt Lona fra Horten lyser veldig opp når hun hører musikk. Hun er multihandikappet og har et sjeldent epilepsisyndrom.

– Det gir hun veldig mye. Emily kan ikke snakke, men hun viser det mye med egne bevegelser og lyder, forteller moren Åshild Holt Lona.

Hun har funnet kun syv barn i Norge som har samme epilepsisyndrom (MPEI) som datteren.

Musikken gull verdt

Annenhver mandag kommer den private musikkterapeuten Ingeborg Nebelung hjem til familien i Horten med en bag full av instrumenter for å spille og leke sammen med Emily.

– Hun er ei fantastisk blid jente som responderer helt utrolig på musikalt samspill. Jeg ser hvordan hun lager sine egne tanker i hodet og har forventninger til vårt samspill, sier terapeuten.

Hun og Emily forsvinner i en annen verden når trommene blir slått taktfullt, og gitaren går i D-dur.

Ønsker at flere får tilbudet

Horten kommune har én musikkterapeut ansatt gjennom kulturskolen. Nå ønsker moren at kommunen kan gi dette tilbudet i større grad til de som trenger det.

– Noen barnehager får tilbudet, men det er for lite til å dekke alle som har behov for det.

Leder i hovedutvalg for helse, omsorg og sosial i Horten kommune, Maria-Karine Aasen-Svensrud, forteller at man utenfor det tilbudet kommunen tilbyr må sørge for dette selv.

– Først og fremst er det viktig at kommunen gir ett tjenestetilbud i tråd med de behovene som befolkningen har, og nå har vi ikke i så stor grad gjort det gjennom musikkterapi.

Emily er med og klapper når Ingeborg Nebelung spiller på tamburinen.

AKTIV: Emily er med og klapper når Ingeborg Nebelung spiller på tamburinen.

Foto: Erlend Iversen Skarsholt

Ingen stor etterspørsel

Hun har opplevd at det i løpet av de siste årene har vært mer snakk om musikkterapi.

– Det har vært noe mer snakk om det i lokalsamfunnet og blant folk, men jeg opplever ikke at det har vært en stor etterspørsel, forteller Aasen-Svensrud.

Greta Aagre i Norsk forening for musikkterapeuter forteller at det stadig er flere kommuner som tilbyr dette med ansatt i barnehage eller i forhold til pedagogiske fagsentre.

– Det er også sånn at det er noen kommuner som kjøper tjenester fra kulturskolen, men det bør absolutt være mye mer tilbud enn det er i dag, slår Aagre fast.

Fikk dødsdommen

Det at musikkterapi skulle være en del av Emilys hverdag var utenkelig da familien mottok dødsdommen.

– Som seks og én halv måned gammel fikk vi beskjeden om at Emily trolig ikke ville bli ett år, og maks mellom tre og fem. Det var en tøff tid for familien hvor epilepsianfallene kom ofte og fremtiden var uviss, meddeler moren, som legger til at musikkterapi er med på å gjøre hverdagen til datteren lettere.

– Og jo høyere musikk, desto bedre!