Hopp til innhold

Bondens beste - Nykål

Karine Huseby er oppvokst på Huseby gård i Tjølling. Hun spiser kål hver dag om sommeren og dette er den beste måten, mener hun.

Nykål på fat med smør og salt

Kokt nykål har nesten samme fargeskala som en fargeprøve i malingsbutikken

Foto: Helena Rønning / NRK

Nykål dyrkes av flere sorter, men det viktigste er at den er ny – ikke vinterlagret. I Tjølling er jorda næringsrik, den har havavsetninger og er løs, men holder ganske godt på fuktigheten likevel.

Nykål

Nykål snart moden for høsting på Husebyjordene i Tjølling

Foto: Helena Rønning / NRK

– Dette er hva en god kål trenger, sier Karine. Du kan nesten smake på kålen hvor den kommer fra. Noen kålhoder fra Rogaland smaker litt myr. Jeg tror det er fordi jorda der ligner litt mer på myr enn her i Vestfold.

Klima spiller også inn for at en kål skal bli en god kål

– Her i Vestfold har vi jo et godt klima, det vet vi som bor her, sier Karine. Det som er viktig for kålen er at det er jevn temperatur, ikke for varmt.

Spiser kål hver dag

Karine spiser kål hver dag om sommeren. Mye blir spist rått på jordet, så når hun kommer inn på kjøkkenet med en kål, vil hun gjerne koken den litt godt. På den måten det forskjell i smak og konsistens.

Karine Huseby

Karine Huseby har tatt over gården fra sine foreldre og fortsetter med grønnsakproduksjon i liten skala

Foto: Helena Rønning / NRK

Her er hennes fremgangsmåte:

Kok opp litt vann i bunnen av en kjele og legg over en rist. Del kålhodene opp i ca. seks stykker og legg dem i kjelen og sett på lokket. La de dampkoke til de forandrer farge og kan stikkes i med en stikkepinne. Hvis kålen blir militærgrønn har den kokt for lenge.

Når den er ferdig legger du den på et fat, skjærer opp noen gode biter med ordentlig smør og kverner over litt salt. Karine serverer den gjerne med spekeskinke eller fenalår. Mer trengs ikke.

– Å spise den første kålen er en slags høytid for oss. Det betyr at sommeren har kommet og bringer håp om lyse sommerkvelder med god mat og venner.

Nyhøstet nykål

Her er nykålen på vei til deg, kanskje?

Foto: Helena Rønning / NRK