Anonym nettmobbing øker

Hets, mobbing og anonyme kommentarer på nett øker blant norsk ungdom.

gossip

Stadig flere unge blir mobbet på internett. I Skien ble grov hets og anonymt sladder om unge lagt ut på en egen nettside.

Foto: Berit Heggholmen / NRK

I fjor behandlet konfliktrådet Buskerud, Telemark og Vestfold 97 saker om mobbing og trusler.

Jeanett Johansen, elev ved Mæla ungdomsskole i Skien, har opplevd mobbing på nett.

Anonymt sladder

– Jeg fikk høre at jeg var en feit, stygg jente og slikt. Det var ikke noe særlig hyggelig å høre, sier Johansen.

Saken fortsetter under bildet.

mobbing

Jeanett Johansen som er elev ved Mæla Ungdomsskole har opplevd mobbing på internett.

Foto: Berit Heggholmen / NRK

Grov hets, mobbing og anonymt sladder om ungdom i Skien har blitt lagt ut på en egen nettside. De som hetser er anonyme, og de unge kan lite gjøre. Digital mobbing blir det kalt.

– Verste form for mobbing

– Det er ille. Det er kanskje den verste form for mobbing, derfor er det viktig å ta tak i det og reagere mot elever som gjør slikt. Sette inn tiltak, og ta de elevene som gjør slikt skikkelig, sier rektor ved Mæla ungdomsskole, Tom Rasmussen.

Skolen følger godt med på elevenes nettbruk i skoletiden, og slår ned på tilfeller der noen går for langt. Rektor understreker at det ikke er mange tilfeller, men at det er viktig å følge med.

Saken forsetter under bildet.

Mobbing

Rektor Tom Rasmussen sier skolen reagerer strengt dersom de oppdager mobbing.

Foto: Berit Heggholmen / NRK

– Vi har en IKT-ansvarlig her som er ganske flink til å finne ut hvem det er som bedriver slikt, og vi har ved et par anledninger klart å finne gjerningsmannen, som det har vært i dette tilfellet. Han fikk da unngjelde for det han hadde gjort, sier Rasmussen.

Straffen kan blir hard

Politiet sender stadig saker over til konfliktrådene i Telemark, Buskerud og Vestfold. Mobbing kan fort bli en politisak, enten det er ansikt til ansikt eller digital mobbing det dreier seg om.

– Vi ser den sjikanerende mobbingen der de nærmest skjeller ut eller snakker nedsettende om folk, og så ser vi mange ganger der bilder blir manipulert. Så har vi de rene truslene, der noen skal gjøre noe mot andre, sier John Eivind Ullenes, leder for ungdomsavsnittet ved Grenland politistasjon.

Saken fortsetter under bildet.

Mobbing

John Eivind Ullenes, leder for ungdomsavsnittet ved Grenland politistasjon sender stadig mobbesaker til konfliktrådet.

Foto: Berit Heggholmen / NRK

Straffen for mobberne kan blir hard, fra bøter til ubetinget fengsel.

– Det er viktig å få fram at det ikke er hva den som mobber eller fremsetter truslene har ment, men hvordan den som blir utsatt for dette oppfatter det, sier Ullenes.

– Det er feigt

– Jeg synes det er feigt at de som legger det ut ikke står for det de mener selv. Alt er anonymt. Det må være grusomt for de som blir mobbet på nettet, sier Margrethe Westlie, elev ved Mæla ungdomsskole.

Mobbing

Margrethe Westlie, elev ved Mæla ungdomsskole, synes mobberne er feige.

Foto: Berit Heggholmen / NRK