Hopp til innhold

Slektsforsker anmelder NRKs Tore Strømøy

Programleder Tore Strømøy i NRK og hans konsulent Finn Karlsen er anmeldt for brudd på Åndsverkloven. Slektsforsker Oddvar Langmyr fra Drangedal mener at de to ulovlig har brukt hans slektsregister for å finne røttene til countrystjernen Lynn Anderson.

Oddvar Langmyr og Terje Gautefall.

Denne uka var Langmyr på lensmannskontoret i Drangedal og leverte inn anmeldelsen.

Foto: Anita Moland / NRK

Et busslast med slektninger møtte opp for å hilse den amerikanske countrystjernen Lynn Anderson velkommen da hun sist helg kom til Drangedal for å oppsøke sine norske røtter. Disse slektningene hadde NRKs Tore på sporet-redaksjon, ifølge Oddvar Langmyr, funnet fram til ved hjelp av Slektsregisteret for Drangedal, uten at han hadde gitt tillatelse til det.

Tore Strømøy.

Tore Strømøy hadde en finger med i spillet da Lynn Andersson skulle få møte røttene i Norge og Telemark.

Foto: Roald Marker / NRK
Langmyr eier rettighetene til Slektregisteret. Han har brukt 15 år og 1,8 millioner kroner på å gi ut det fem bind store bokverket. I 2004 fikk han Drangedal kommunes kulturpris for arbeidet med bøkene. Han finner seg ikke i at NRK bruker hans arbeid uten å spørre om lov og uten å betale for det.

– Jeg anmelder Tore Strømøy og Finn Karlsen for brudd på Åndsverkloven. De har tatt for seg av slektsregisteret for Drangedal på en måte som ikke har vært i min ånd fordi jeg har aldri gitt dem tillatelse. Det finnes kjøreregler i samfunnet, Åndsverkloven, hvis den lever fremdeles så bør den gjelde, sier han til NRK.no.

Les fakta om Åndsverkloven nederst i saken.

– Rettferdighet og respekt

Ifølge Langmyr fortsatte Strømøy å bruke Slektsregisteret fordi NRK hadde betalt for konsulenttjenestene til Finn Karlsen. Grunnen til at Langmyr anmelder saken, er ønske om rettferdighet og respekt for hans arbeid.

– Jeg vil at folk skal bli satt pris på for det de har gjort og brukt mye krefter og penger på, sier han.

– Har ikke sett anmeldelsen

Det har ikke lykkes NRK.no å komme i kontakt med Finn Karlsen. Programsjef Sigrid Gjellan ved NRK Trøndelag sier dette om anmeldelsen:

– Vi har ikke sett noen anmeldelse og vi kjenner ikke innholdet i den eventuelle anmeldelsen. Jeg kan ikke kommentere noe jeg ikke har sett og ikke kjenner til, sier hun.

– Langmyr hevder flere ganger at han har satt foten ned for bruk av slektsregisteret?

– Det kjenner jeg heller ikke til. På generelt grunnlag kan jeg si at publisert materiale er offentlig tilgjengelig. Vi benytter oss av offentlig tilgjengelig materiale i den grad journalister gjør det, og i den grad offentligheten har anledning til å gjøre det, sier hun.

– Vil dere vurdere å gi han kompensasjon i form av penger eller kreditt for bruk av opplysningene hans?

– Det har vi ikke vurdert. Vi får se den anmeldelsen så får vi ta det derfra, sier hun.

– Alle fakta på bordet

Tross uklarheter om hvordan Lynn Anderson fant røttene sine, så så hun ut til å trives blant slekta. Blant annet sang de sangen hennes «Rose Garden» sammen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Lynn Anderson møter familie i Norge.

Lynn Anderson ble tatt godt imot da hun møtte familien i Norge forrige helg.

Foto: Roald Marker / NRK

Lensmann i Drangedal, Terje Gautefall, sier at det vil vise seg om dette er en sak for videre politietterforskning.

– Nå blir anmeldelsen gitt til etterforskning, så vil den avdekke om det er brudd på gjeldende regelverk. Når vi har fått alle fakta på bordet, så vil den bli oversendt til påtaleansvarlig i politidistriktet, fortsetter han.

Han legger til at de vil komme med en vurdering av dette i løpet av en ukes tid.