Hopp til innhold

Blind sjakkspiller utestenges i to år

Reglementsutvalget (RU) i Norges Sjakkforbund slår fast at den blinde sjakkspilleren Stein Tholo Bjørnsen fra Horten har jukset og at han derfor må utestenges i to år.

Stein Bjørnsen

Stein Bjørnsen er nesten helt blind og har brukt lovlige hjelpemidler tidligere, men sjakkforbundet mener han har fått hjelp utenfra.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Sentralstyrets dom blir derfor stående. Norges Sjakkforbunds sentralstyre avsa 23. april en dom i en klagesak der Bjørnsen ble fradømt retten til å delta i turneringer i to år grunnet brudd på reglene til Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE).

Les også: Sjakkspiller beskyldes for juks

Bjørnsen anket til RU som har levert følgende kjennelse.

– Norges Sjakkforbunds Reglementsutvalg konkluderer med at Stein Tholo Bjørnsen må ha jukset ved flere anledninger og at Sentralstyrets utestengelse på to år derfor må bli stående.

Avgjørelsen var enstemmig, skriver RU i sin rapport RU finner det bevist utover enhver rimelig tvil at resultatene har vært oppnådd gjennom juks, avslutter RU i rapporten.

Fikk ekstern hjelp

I april bestemte sjakkforbundet i Norge å utestenge Bjørnsen etter å ha etterforsket saken.

«På grunnlag av de framlagte fakta anser sentralstyret i Norges Sjakkforbund det som hevet ut over enhver rimelig tvil at det er brudd på FIDEs lover for sjakk, §11.3.a og §11.3.b, ved at Bjørnsen ved bruk av Bluetooth-øretelefoner har mottatt informasjon enten fra analyseprogram eller med ekstern hjelp, og at dette i alle fall har pågått under Landsturneringen 2015 og TV2 Chess International 2015/16».

– Det er trist for sjakkverdenen. Dette har vært en belastning både for dem som har stått rundt Bjørnsen, hans familie, dem han har spilt mot og selvfølgelig for sjakkmiljøet generelt, sa sjakkpresident Bjørn Salvesen da utestengelsen ble kjent.

– Fullstendig overkjørt

Stein Bjørnsen sier til NRK at han er veldig skuffa over at anken ble avvist.

– Det er utrolig at RU (ankeutvalget) dropper anken når det ikke foreligger et eneste bevis på at jeg har jukset. Alt er påstander, sier Bjørnsen.

Du står fast ved at du aldri har jukset?

– Det står jeg for hundre prosent.

– Hva gjør du med saken nå?

– Vi skal i løpet av noen timer finne ut hva vi skal gjøre. Dommen er knusende. Jeg håpet jeg skulle komme tilbake og spille sjakk igjen, sier Bjørnsen.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark