Hopp til innhold

Alte i retten for ærekrenkelser

Den lokale Pegida-lederen fra Stokke publiserte et gjesteinnlegg på bloggen sin hvor en motdebattant ble anklaget for å være pedofil.

Ronny Alte

Ronny Alte publiserte et blogginnlegg forfattet av en annen person på sin blogg. Han ble saksøkt av Øivind Bergh som i blogginnlegget ble beskyldt for å være pedofil. Rettssaken ble avsluttet i Tønsberg tingrett 18. mars.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

I innlegget på Ronny Altes tidligere blogg beskylder en annen forfatter Øivind Bergh for å være pedofil. Innlegget har tittelen "Venstreradikal pedoprofessor med kjepphøy køllefaktor utagerer på nett!!!".

Innholdet i denne artikkelen er bakgrunnen for søksmålet og erstatningskravet på 125 000 kroner samt saksomkostninger.

Har bloggeier ansvaret for andres innlegg?

Kjernen i saken, slik Ronny Alte ser det, er om han som bloggeier har ansvar for å sensurere andre personers meninger.

Et soleklart ja, mener saksøker Øivind Bergh og hans advokat.

– Alte har med viten og vilje publisert innlegget for å sverte meg, sier Bergh, som er en ivrig blogger og debattant på nett. Forfatteren av blogginnlegget er også saksøkt, men den rettssaken er utsatt på grunn av sykdom.

– Bergh sverta meg

Alte mener på sin side at det er håpløst å bli stevna for å videreformidle noe som allerede ligger på nettet. Han forteller at han gjenga posten fordi Bergh sammenlignet ideologiene til Alte og A.B. Breivik.

– Bergh har hetsa meg i lang, lang tid. Dette var et desperat rop om at han må slutte, sier Alte.

Bergh oppfattet det derimot litt annerledes og er opprørt over påstandene.

– Jeg har ingenting imot at folk kritiserer meg sønder og sammen for politiske holdninger, men i dette tilfellet anklages jeg for kriminelle handlinger som i ekstrem grad er moralsk forkastelig. Uakseptabelt, sier Bergh til NRK.

I hovedforhandlingen i Tønsberg tingrett 16.–18. mars ba Alte om full frifinnelse for krav og ansvar.

Uenighet om ansvar

Gunnar Bodahl-Johansen

Gunnar Bodahl-Johansen regnes som en nestor innen presseetikk og offentlighetslovgivning. Han er også mangeårig fagmedarbeider ved Institutt for journalistikk.

Foto: Institutt for Journalistikk

Norges kanskje fremste ekspert på presseetikk, Gunnar Bodahl-Johansen, mener Alte ikke er ansvarlig for beskyldningene som fremkom i gjesteinnlegget på bloggen sin, men at det er en gråsone.

– Slik jeg tolker det kan han ikke stå til ansvar, sier Bodahl-Johansen.

Berghs advokat Jon Wessel-Aas mener derimot at Alte er ansvarlig.

Advokat Jon Wessel-Aas

Jon Wessel-Aas er Øivind Berghs advokat.

Foto: Bing Hodneland Advokatselskap DA

– Det er udiskutabelt. Man er juridisk ansvarlig for det man publiserer. Bestemmelsen gjelder også for den som medvirker til å få ytringen ut.

– Belastende, men viktig å ta til motmæle

Berghs motivasjon er å gå til motangrep mot et usaklig og grovt personangrep, selv om det er belastende for ham og de rundt.

– Hvis politiske meningsytringer blir besvart med ubegrunnede beskyldninger om grov kriminalitet og umoralske handlinger vil folk skygge banen. Da vinner bare ekstremistene, sier Bergh.

Han har tidligere selv blitt saksøkt av Tore Krudtaa fra Sandefjord for ærekrenkelser, men vant denne saken.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark