Hopp til innhold

– Haster å gi dem gullmedaljer

En beklagelse er fint, men langt fra nok. – Det haster å gi krigsseilerne den æren de fortjener, mener Jarle Andhøy. Nå har han laget dokumentarfilm for å få fart på regjering og kongehus.

Jarle Andhøy
Foto: Arne Raanaas / NRK

Titusener av norske krigsseilere kjempet for de allierte under andre verdenskrig, men har etter manges mening fått altfor liten anerkjennelse fra det offentlige Norge i fredstiden etter 1945.

I fjor sommer kom unnskyldningen til krigsseilerne fra den norske stat.

Jarle Andhøy hever likevel igjen røsten for krigsseilerne. Nå ønsker han en uforbeholden anerkjennelse av deres innsats for Norge.

– Det er veldig få tidsvitner igjen ettersom mange av krigsseilerne er gått bort. 68 år skulle det ta før disse heltene fikk en offisiell beklagelse. Nå må vi få opp farta, og gå fra ord til handling, sier han til NRK.no.

Beklagelsen fra den forrige regjeringen er gode ord, og et historisk steg på veien, ifølge Andhøy.

– Men når alle er gått bort er det for sent. Det er enkelt å komme med tomme ord. Noe annet er det å hedre disse menneskene som bidro sterkt til de alliertes seier over nazistene, sier han.

Av rundt 35.000 krigsseilere lever kun 600 av dem i dag, opplyser sjømannen.

Sender film til øverste nivå

Med en dokumentarfilm ønsker Andhøy å få Erna Solberg, forsvarsministeren og kongehuset til å ta affære.

– Det er de som utgjør Norges høyeste symbolske lederskap. Jeg ønsker at kongen og statsminister inviterer til en offisiell seremoni med utdeling av Kongens Fortjenstmedalje i gull til alle de gjenlevende krigsseilerne.

Sjømannen og dokumentarfilmregissøren sender filmen direkte til statsministerens kontor.

– Jeg er sikker på at de vil se denne. Kongen har god relasjon og tette bånd til krigsseilerne. Men han er avhengig av regjeringens innstilling for å få gjennomført noe slikt.

Andhøy mener det passer svært godt å ha en slik seremoni i år, i forbindelse med markeringen av 70-årsjubileet for da allierte styrker invaderte Normandie.

– Da er det en ypperlig anledning til at Norge selv løfter opp krigsseilernes innsats. Jeg har vokst opp med krigsseilernes historie i Stavern. Dette er et vondt, sårt og skambelagt kapittel i norsk historie. Nå må vi ikke la det gå lenger.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark