Hopp til innhold

MDG vil bytte ut gummikulene fra Vestfolds 58 kunstgressbaner

– Over ett tonn gummikuler forsvinner ut i naturen fra hver bane, hvert år. Det er problematisk at det er så mange bildekk på avveie, sier fylkessekretær Patrick Gudmundsen.

Farlige gummikuler på kunstgressbaner
Foto: Kjetil Nesgård / NRK

I en interpellasjon som er sendt til 12 av ordførerne i Vestfold, ber Miljøpartiet de Grønne om at gummigranulatene som brukes på fylkets 58 kunstgressbaner, byttes ut med mer miljøvennlige alternativer.

Tallene Gudmundsen opererer med har han fra en rapport utført for Miljødirektoratet i 2012, som viser at om lag fem prosent av gummikulene forsvinner fra banene hvert år.

I rapporten fra 2012 ble det slått fast at det ikke var noen stor fare for miljøet rundt fotballbaner med gummikuler. Men undersøkelsen viste ikke hva som skjer med kulene som forsvinner ut i naturen. Nå jobber direktoratet med en ny rapport som skal vise hvordan såkalt mikroplast skader miljøet på ulike måter, og der er gummi fra fotballbaner en viktig del. Rapporten skal være ferdig i løpet av 2016.

Sju tonn bildekk bare på Nøtterøy

Patrick Gudmundsen representerer MDG i fylkesstyret og i kommunestyret på Nøtterøy.

Farlige gummikuler på kunstgressbaner
Foto: Kjetil Nesgård / NRK

– Vi har sju kunstgressbaner bare på Nøtterøy. Det betyr sju tonn gummikuler, gjenvunnet fra bildekk, som forsvinner ut i naturen bare i vår kommune. Hadde vi slengt sju tonn med bildekk uten å male de opp, hadde det blitt ramaskrik, mener Gudmundsen.

Han mener det finnes mer miljøvennlige alternativer, og interpellasjonen som er sendt til ordførererne i Vestfold, ber MDG kommunen svare på om det er effektiv beskyttelse mot avrenning av granulater til vassdrag. De vil også vite om kommunene har gjort en helsefaglig vurdering av om det er økt helserisiko for barn og unge som spiller på kunstgressbaner.

De ber også administrasjonene i de 12 kommunene påse at alle kunstgressbaner får miljøvennlig granulat.

– Forhåpentligvis blir det tatt godt i mot. Jeg vil jo tro at de andre politikerne også er opptatt av sikkerheten til barna våre og begrense spredning av giftstoffer og mikroplast, sier Gudmundsen som regner med at dette blir grei skuring i kommunestyrene.

Mye positivt

Ordfører Roar Jonstang på Nøtterøy lover at interpellasjonen skal få et godt svar i det neste kommunestyremøtet i kommunen.

Han mener det er mye positivt med kunstgressbaner, som gjenbruk av gamle bildekk, og forlengelse av fotballsesongen.

- Men når vi ser at det er noen negative resultater knyttet til dette produktet, så er det all grunn til å se nærmere på dette, sier Jonstang.

Kommunestyret på Nøtterøy skal ha møte 15. juni. De andre 11 kommunestyrene skal også møtes i midten av juni.

Skeptisk

Geirfinn Kvalheim sitter i anleggsutvalget i Norges Fotballforbund, og representerer blant andre Vestfold. Hans syns tallet Patrick Gudmundsen opererer med høres høyt ut.

– Jeg syns det høres urealistisk høyt ut, sier Kvalheim på vei ut fra et møte på Ullevål i Oslo, der nettopp gummigranulater var et av diskusjonstemaene.

– Vi forholder oss til den forrige rapporten fra Miljødirektoratet som sier at det ikke er fare for miljøet rundt banene, eller helsen til de som spiller på kunstgress, fortsetter han.

Han understreker likevel at dersom den nye rapporten som kommer i løpet av året viser noe annet, så vil anleggsutvalget gjøre det som må gjøres.