Vil bedre maten i SFO

Fire skolefritidsordninger i Larvik kommune skal teste ut forskjellig mat med fokus på variasjon og helse. – Egentlig så ville jeg hatt tikka masala.

Bra mat i SFO

SFO på Tjodalyng er en av fire som skal prøve ut forskjellige matordninger. Her har de fått tomatsuppe, men noen ville aller helst ha pannekaker og tikka masala.

Foto: Dina Sofie Espeseth / NRK

Barna står på rekke og rad og venter på å få en porsjon med tomatsuppe. Egg og rundstykker er også inkludert i måltidet. SFO på Tjodalyng er en av fire i Larvik kommune som skal være med i prosjektet «bra mat i SFO». Helsedirektoratet har gitt 735.000 kroner til prøveordningen, der hver skal prøve ut ulike ordninger for mat til barna.

Tjodalyng har fått i oppgave å prøve ut forskjellig turmat og salater.

– Det er bare fantasien som setter grenser for hva vi kan lage av turmat, sier leder for SFO Tjodalyng, Per-Heine Mo.

Bra mat i SFO

Leder for SFO Tjodalyng Per-Heine Mo deler ut tomatsuppe til barna. Suppa fikk bein å gå på, og barna koste seg med varm mat.

Foto: Dina Sofie Espeseth / NRK

Hver sin oppgave

De er ofte på tur med barna, og fremover skal de blant annet steke pannekaker på bål og ostesmørbrød.

– Vi har sånn stekepanne med langt skaft så ungene kan lage det, sier han.

SFO på Berg har fått i oppgave å prøve ut supper, Hedrum skal prøve ut varme retter og salater, mens Langestrand har fått i oppgave å prøve ut forskjellig brødmat.

Bra mat i SFO

I grillhytta utenfor SFO, lager de ofte mat på grillen. Her lager de 'dobbeltdekkere', også kjent som ostesmørbrød.

Foto: Dina Sofie Espeseth / NRK

Mer enn bare mat

Kvalitetsrådgiver for skole i Larvik kommune, Hanne Hellenes, sier at målet med dette prosjektet er å bedre kvaliteten på innholdet i SFO, der mat er ett av elementene.

– Det går på trivsel, sosial utjevning og helse, så mat er mer enn bare mat, sier hun og legger til at det er mye sosialt rundt et måltid.

Fra januar skal prosjektet være i full gang. Det skal fortsette ut mai, og pengene de har fått skal blant annet gå til å oppgradere kjøkken slik at de tilfredsstiller nasjonale retningslinjer.

– Vi må ha en del utstyr så vi kan håndtere maten riktig og godt, sier Hellenes.

Det ble gjort en spørreundersøkelse for å kartlegge kvaliteten av SFO-ordninger i Larvik, og mattilbudet var ett av temaene.

– Der kom det frem at foreldrene ikke var så fornøyde som vi trodde, da de ønsker sunn og variert mat, sier Hellenes.

Vil høre på barna

Mo sier at de prøver å ta hensyn til barnas ønsker, men å imøtekomme alles ønsker er jo ikke alltid like enkelt. Så da spurte vi barna om hva de kunne ha tenkt seg å spise på SFO.

– Jeg ville hatt tikka masala fra Kina, sier ett av barna, mens en annen vil ha pannekaker.

– Jeg ville hatt kinamat, sier ei jente før hun blir avbrutt med et ønske om sushi fra kameraten.