Hopp til innhold

– Svartebørsbilletter er et sjansespill

Flere har allerede blitt lurt, ifølge Forbrukerombudet.

A$AP Ferg på Slottsfjell 2014.

UNNGÅ SVINDEL: Slottsfjellfestivalen og Forbrukerombudet advarer mot kjøp av falske billetter. Lenger ned i saken kan du se hva de anbefaler for å unngå å bli lurt. (arkivbilde, 2014)

Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Forbrukerombudet advarer mot å kjøpe konsert- eller festivalbilletter på svartebørs. De hører ofte om folk som blir lurt når de kjøper billetter av en tredjepart.

– Senest denne festivalsesongen har det vært folk som har blitt avvist fra konserter og festivaler fordi de ikke har hatt gyldig billett. Det er relativt utbredt, sier fagdirektør i Forbrukerombudet, Tonje Hovde Skjelbostad.

Profilbilde av Tonje Hovde Skjelbostad.

ADVARER: Tonje Hovde Skjelbostad advarer mot å kjøpe billetter fra en uoffisiell kilde. – Det er fryktelig kjedelig å stå utenfor festivalområdet og ikke komme inn, sier hun.

Foto: Kimm Saatvedt

Har du kjøpt en billett som viser seg å ikke være gyldig, kan du ha en mulighet til å få pengene tilbake. Det beste er imidlertid å unngå å kjøpe en billett du ikke kan bruke.

– Hvis du velger å kjøpe en svartebørsbillett, så er det et sjansespill. Du vet ikke om du får den i tide til konserten eller festivalen, og du vet heller ikke om den er gyldig, sier Skjelbostad.

Seks råd for å unngå svindel

12. juli starter Slottsfjellfestivalen i Tønsberg, og nå advarer også de mot falske billetter.

For å bremse svartebørssalget, opplyser festivalen at de selger et lite antall dagsbilletter hver dag. De legger også ut billetter til gjeldende dag hver festivaldag.

Forbud med fortjeneste

Hvis du har en billett du ikke får brukt, er det ikke noe problem å selge den videre, så lenge du ikke tar fortjeneste.

– Mange kjøper billetter fra venner og bekjente. Det må en bare gjøre, men kjøp fra folk du kjenner og stoler på, råder Skjelbostad.

– Hvis man selger en slik billett med fortjeneste, hva risikerer man da?

– Loven sier det er forbudt å selge billetter videre til en høyere pris enn det arrangøren har satt på billetten, og at du som kjøper da har rett til å kreve tilbake det du har betalt i overpris.

– Risikerer man noe som kjøper hvis man kjøper en billett som blir solgt ulovlig?

– I utgangspunktet ikke. Det er salget av billetten som er rammet av loven, og den gir kjøperen en rett til å kreve tilbake det overskytende beløpet fra selger.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark