Tilbyr ikke restplass i år

HORTEN (NRK): – Erfaring viser at de som kommer sent inn, også har slitt mest, sier viserektor.

Mange studenter som sitter ute i sola utenfor høgskolen i Horten.

STUDIESTART: Til studiestart torsdag hadde 2 500 nye studenter fått tilbud om plass på Bakkenteigen i Horten.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

Det er ingen restplass-ordning på Bakkenteigen hos Høgskolen i Sørøst-Norge i år.

Viserektor for utdanning og studiekvalitet, Halvor Austenaa, sier studieplassene deres ble tidlig fylt opp i sommer. Men selv om det skulle åpnet seg noen ledige plasser etter studiestart, vil disse likevel ikke fylles opp gjennom restplass-ordningen.

Motivasjon og økonomi

Folk som står på venteliste kan imidlertid ha et håp. Gjør du ikke det, må du altså prøve igjen neste år.

– Det er også fordi vi ønsker å ta vare på de studentene som kommer inn, slik at de har mulighet til å fullføre studiene. Erfaringer fra tidligere viser at de som kommer sent inn, også har slitt mest hos oss.

– Det er selvfølgelig unntak, men i hovedsak har de vanskeligere for å komme gjennom studiene. Når vi har så mange på ventelister som har søkt i tide, ønsker vi primært å ta vare på dem som har bestemt seg, og har et løp i hodet.

– Følger det med ekstra penger for dere om dere får alle studentene gjennom studiene?

– Ja, vi får en liten pengesum for alle som består. Vi får også litt for alle som blir ferdige kandidater, lærer eller ingeniør for eksempel. Slik sett har vi også økonomiske insentiver for det, men det primære er selvfølgelig at vi vil ta vare på de studentene som kommer inn, slik at de lykkes i studiene.

Tror ikke på økt status

– Øker det statusen til høgskolen å ikke ha restplasser?

– Noen mener det. Jeg tror egentlig ikke på det. Det er mer det som skjer med disse studentene, som betyr noe for oss, sier Austenaa.

Sykepleie er det mest populære studiet på Bakkenteigen. Det har også vært mange søkere til master i pedagogikk. I tillegg har de sett at norsk og engelsk har mange søkere per studieplass. I ingeniørutdanningen har de sett en svikt.