Hopp til innhold

Ole Anton har løpt i 20 år uten å tenke teknikk

Feil løpeteknikk kan bidra til belastningsskader på muskler og ledd. Her er rådene som setter fart på årets løpesesong.

Ole Anton Bakke

UNNGÅ SKADER: Med enkle grep kan man forebygge skader. Ole Anton Bakke fra Sandefjord har begynt å tenke over hvordan han løper.

Foto: Julie Refseth / NRK

– Jeg begynte med løping på 90-tallet, men det var ikke før i fjor at jeg begynte å tenke på hvordan jeg løper. Det er jo litt skremmende at jeg ikke tenkte på dette før.

Ole Anton Bakke fra Sandefjord er glad i å løpe, og kaller seg selv for mosjonist. Snart er våren i høygir, og det betyr høysesong for løping, men også skader dersom man ikke er varsom.

Belastningsskader

Langdistanseløper Gunhild Halle Haugen fra Sandefjord har tatt til sammen 12 NM-gull og sier det er viktig å ha god løpeteknikk.

– Da unngår man potensielle belastningsskader som gjør at man må utsette løpingen, sier Haugen.

De vanligste skadene ved løping er beinhinnebetennelse, smerter i akillessenen og ankel- og leddsmerter. Mange opplever også smerter i kne.

Gunhild Halle Haugen

LØPEGLEDE: Gunhild Halle Haugen (i midten) har vært en aktiv langdistanseløper og tatt til sammen 12 NM-gull. Her er hun sammen med sine to døtre, Ina og Maren.

Foto: Julie Refseth / NRK

Her er Gunhild Halle Haugens løpetips:

  • Løp med en god holdning

Å løpe naturlig er veldig viktig. Når man blir eldre er det ofte slik at man mister litt av spensten og løpestegene blir lengre. Man bør derfor trene ulike styrkeøvelser for å få en god holdning og løpeteknikk.

Blikket skal også hvile 8–9 meter framover når man løper.

– Det er mange måter å løpe på. Det er ikke nødvendigvis det som ser penest ut som er mest økonomisk, sier Haugen.

  • Skuldrene skal være lave, og armene skal pendle i en fin bue rett fram.

Å løpe med for lave armer er også en typisk «feil» mange gjør. Trener man ulike styrkeøvelser som styrker overkroppen og kjernemuskulaturen, vil armene automatisk komme høyere opp.

– Det er også viktig at armene ikke beveger seg sideveis, men rett frem. Hvis man har for vane å løpe med for lave armer, er dette noe man fint kan endre på, sier Haugen.

  • Riktig løpesteg

Når man løper skal man lande på forfoten. Man bør heller ikke løpe med for lange skritt.

Mykt underlag er det aller beste for å unngå belastningsskader. Hvis man skal løpe på asfalt, må man sørge for å ha gode sko.

Jogging

LØPESTEG: Man bør lande på forfoten, ikke hælen.

Foto: Kim Jansson / NRK
  • Variasjon

Det er viktig at treningen ikke blir for ensformig.

– Det er fint å kombinere løpingen med andre utholdenhetsaktiviteter som sykling, svømming og ski. Det er ikke slik at man nødvendigvis blir en bedre løper hvis man kun løper.

Man bør sørge for å variere løpeøktene ved å løpe både rolig og med høy intensivitet. Det er også viktig å unngå å kun løpe der det er flatt.

– Det beste for knærne er å løpe i motbakke. Man bør også variere skotøyet og ha mer enn ett par løpesko.