NRK Meny
Normal

Må betale 7,7 millioner til barnehage

Larvik kommune brøt en bindende avtale og må derfor punge ut med millionbeløpet.

Barnehage

Larvik Turn & Idrettsforening vant saken mot Larvik kommune i retten og er nå tilkjent et millionbeløp. Foto: Illustrasjonsbilde

Foto: Bjørnflaten, Thomas / SCANPIX

Dommen falt nylig i Larvik tingrett. I tillegg til at kommunen må betale over 7,7 millioner kroner til barnehagen må de også betale saksomkostningene på litt over 135.000 kroner.

Brøt avtale

Det var i juli 2008 at kommunen undertegnet en avtale med Larvik Turn & Idrettsforening. Avtalen var bindende og gikk ut på at foreningen skulle etablere en kommunalt eid og drevet barnehage.

Foreningen leide allerede i 2005 lokaler til Larvik kommune til barnehagedrift på deres eiendom Lovisenlund stadion.

I desember 2006 inngikk Larvik Turn en rammeavtale med Trygge Barnehager om et barnehageprosjekt på samme eiendom. Trygge Barnehager skulle eie, etablere og drifte barnehagen.

I 2007 ble kommunen forespurt om de ønsket å leie og drive barnehagen, men takket nei.

Men pipa fikk en annen lyd etter at det nasjonale vedtaket om full barnehagedekning ble innført.

Skulle drifte barnehagen

Som følge av det nye vedtaket tok lokale politikere kontakt med Larvik Turn & Idrettsforening med et ønske om at kommunen selv kunne bygge og drifte en barnehage på Lovisenlund.

Dermed avviklet Larvik Turn & Idrettsforening og Trygge Barnehager sin kontakt.

Etter flere idékonkurranser med ulike arkitektfirmaer gikk kommunen inn for å revurdere hele prosjektet i mars 2010. De bestemte seg for at de ønsket å bygge barnehagen et annet sted.

I juli 2010 ville kommunen inngå en ny avtale med Larvik Turn & Idrettsforening. Kommunen ønsket å kjøpe klubbhytta til foreningen for tre millioner kroner.

Dette avslo foreningen, som presiserte at avtalen fra to år tilbake var bindende.

Dette var kommunen uenig i. Den 14. september 2010 etterlyste Larvik Turn & Idrettsforening en fremdriftsplan for prosjektet.

Tre måneder senere svarte kommunestyret med at de ønsket at kommunen skulle iverksette en prosess for å oppheve intensjonsavtalen med Larvik Turn & Idrettsforening.

Tapte 200.000 i året

Etter flere brevvekslinger havnet til slutt saken i retten.

Av dommen går det frem at Larvik Turn % Idrettsforening har tapt 200.000 kroner i årlige inntekter fordi avtalen med kommunen ikke ble inngått.

– Det er grunn til å tro at avtalen om barnehage i lokalene ville vart i mange år, slik at et 50 års perspektiv ikke er urimelig, heter det i dommen fra Larvik tingrett.

Dermed blir totalerstatningen 7.750.000 kroner, i tillegg til saksomkostninger på 135.254 kroner.