NRK Meny
Normal

Katter forlates i sommervarmen

Dyrebeskyttelsen har ikke kapasitet til å ta seg av alle kattene som forlates av sine eiere.

Katt hos dyrebeskyttelsen

TRENGER HJELP: Denne katten som har kommet til Dyrebeskyttelsen har fått den hjelpen den trenger for å komme til hektene. Dessverre er det mange katter som lider en annen skjebne i sommer.

Foto: Anne Melsom Bjerke / NRK

Det skjer hver sommer, katter forlates av sine eiere. Hos dyrenes hjelpesenter på Skoppum skrives historiene til kattene ned i en rød perm som vokser. Spesielt vokser den om sommeren, ifølge Åshild Karlsen, styreleder ved Dyrebeskyttelsen Tønsberg- Horten.

– I sommerhalvåret får vi henvendelser et par-tre ganger i uken. Pluss telefoner om katter som kommer på døra, forteller hun.

Hos Dyrebeskyttelsen i Tønsberg-Horten kommer katter som er funnet dumpet i lukkede pappesker. Hadde de ikke blitt funnet hadde de ikke overlevd.

Haster med hjelp

Ifølge Karlsen haster det å få på plass hjem til de syke kattene. Hjelpesenteret er allerede fullt. Dyrebeskyttelsen håper flere vil åpne hjemmene sine mens kattene får veterinærhjelp og kommer seg til hektene.

– Situasjonen for kattene er kritisk. Det er katter som går ute nå på det varmeste uten vått eller tørt. De er avmagret, skadet og syke. De trenger veterinærhjelp. Vi har ikke plass til dem, men synes ikke de kan gå ute heller, sier hun.

Provoserende

Flere eiere forlater kattene eller reiser på ferie i den tro at dyret klarer seg selv. Det provoserer Karlsen. Hun mener en holdningsendring må til.

– Jeg tror katten har for liten verdi i Norge. Har du skaffet deg et dyr må du tenke at det er en livslang forpliktelse. En katt kan bli 15-20 år gammel. Det er ikke dyrebeskyttelsens ansvar å overta private katter. Det er hjemløse dyr vi skal hjelpe, sier hun.

Seksjonssjef for dyrevelferd i mattilsynet, Torunn Knævelsrud er enig.

– Det er dessverre sånn at katter har lavere status i samfunnet enn det hunder har. Det kan være ganske lett å skaffe seg en katt. De koster kanskje ikke noe, også er de veldig søte når de er små, sier hun.

Hun understreker at en katt er de voksnes ansvar. En katt er ikke et leketøy for barn.