NRK Meny
Normal

Ingen «fødselsboom» i Vestfold

Lederen for fødeavdelingen tror ikke vordende foreldre er like opptatt av fristen for automatisk barnehageplass.

Sykehuset I Vestfold

Det var fire fødsler ved sykehuset i Vestfold den 31. august. Et helt normalt tall, ifølge leder for fødeavdelingen. (Arkivfoto)

Foto: Sykehuset i Vestfold

1. september. Det skulle man tro var en dato som kommende foreldre er opptatt av.

Barn som er født før denne datoen får nemlig automatisk rett til barnehageplass neste år. Bakgrunnen for det er Barnehagelovens § 12a:

«Barn som fyller ett år senest innen utgangen av august det året det søkes om barnehageplass, har etter søknad rett til å få plass i barnehage fra august i samsvar med denne loven med forskrifter.»

Les også:

Normale tall

– Før midnatt ser det ut til at det var fire fødsler, sier leder for fødeavdelingen ved Sykehuset i Vestfold, Irene Jensen, til NRK.no.

Irene Jensen

Irene Jensen tror foreldre var mer opptatt av dette tidligere, og at en jevn fordeling er bra for både de fødende og de ansatte.

Foto: Henrik Bøe / NRK

– Og dagen før var det ni. Så det svinger, men dette er helt normale tall. Vi har ca. 2000 fødsler i året, og deler man det på 365, så får man omkring fem stykker i døgnet.

– Så ingen «fødselsboom» før 1. september?

– Nei i år har vi ikke opplevd det på samme måten som vi har opplevd tidligere år. Jeg har en mistanke om at det roer seg litt. Nybakte foreldre vet at barnehageopptaket er 1. september. Og da innretter de seg sikkert på andre måter, hvis de får barn etter den datoen, sier Jensen.

Ifølge Jensen er ikke foreldre hun har snakket med like opptatt av denne fristen.

– Egentlig ikke. Jeg snakket med tre stykker på fredag, for da fikk jeg en forespørsel fra dere, og ingen av de tre parene hadde tenkt på det som en absolutt dato. De ble gravide og var glade for at de hadde fått friske og velskapte barn, forteller Jensen.

Se i nett-tv:

Verre tidligere

Hun forteller derimot at hun tidligere har møtt par som har vært fortvilet og stresset når «fristen» har nærmet seg.

– De første årene etter at denne nye reguleringen kom så var det mye snakk om det. Da gikk det nok litt panikk i foreldrene. Men jeg tror som sagt at det har roet seg. Det har i hvert fall ikke vært mye fokus på det i år, forklarer Jensen.

Les også:

Uansett finnes det jo ingen garanti for når man føder.

– Jeg tenker at det enkelte foreldrepar finner andre løsninger. Selv om man har termin 20. august, så er det jo ikke sikkert at den lille kommer ut før den 1. september allikevel, sier Jensen.

– Og det er vel greit for dere at det blir jevnt fordelt?

– Det er det beste. Da har vi jo bedre tid til hver enkelt, avslutter Jensen.