NRK Meny
Normal

Fullt på frivillig sommerskole

– Når de spør om å få lære mer norsk i sommerferien, må jeg svare ja, sier Merete Anker.

Merete Anker driver sommerskole

HORTEN: Mottaksklassen på Holtan ungdomsskole ville ha mer skole.

Foto: Helena Rønning / NRK

– Snipp snapp snute, så er eventyret ute.

I en ellers dørgende stille sommerstengt ungdomsskole i Horten, kan vi høre høytlesning fra ett av klasserommene. Et tjuetalls elever sitter med nesa ned i norskboka.

De kom hit som enslige mindreårige flyktninger i vinter. Men da sommerferien nærmet seg var det flere som spurte om det fantes sommerkurs.

Strengt tatt gjorde det ikke det. Men lærer Merete Anker hev seg rundt, etterlyste frivillige voksne til å stille opp og fikk låne klasserom på skolen der de er kjent.

– Vi får ikke lønn, men dette er en vinn-vinn situasjon smiler hun. – Dette er en annen måte å være sammen på i sommerferien.

Det elevene ønsker er å snakke norsk med nordmenn og å øve på å skrive. I dag er moren til Merete også med. Det er hun som leser eventyr mens lærer Grethe Sørensen hjelper elevene med grammatikken.

Gleder og gruer seg

– Det er veldig bra at vi kan komme hit til sommerskolen for å lære mer norsk, sier Mohammad (15). Han snakker allerede godt norsk etter et halvt år i Norge. Han har fått oppholdstillatelse og skal snart flytte til en mer permanent bolig i en kommune like ved.

Ali Reza (15)

MOTIVERTE: Mohammad (t.v.) og Ali Reza har vært i Norge siden i vinter. Ali Reza er flink i norsk, men han vet ikke om han får bli her, og det bekymrer han.

Foto: Helena Rønning / NRK

Ali Reza er også god i norsk. Grethe forteller at han kan spøke på norsk.

– Det er så gøy når ungdommene forstår nyansene i språket, smiler hun og klapper ham på skulderen.

Ali Reza har ikke fått svar på søknaden sin ennå. Det tærer på motivasjonen.

– Jeg har egentlig ikke lyst til å lære mer norsk nå, for jeg har ikke fått oppholdstillatelse og det er kjempekjedelig, sier han og sukker.

Men han kommer hver tirsdag allikevel. For de gleder seg til sommerskolen.

Kunne tatt inn flere

Etter at Merete Anker begynte planleggingen av sommerskolen, har hun fått flere henvendelser fra elever som også kunne tenke seg sommerkurs.

– Så jeg tenker at til neste år kan vi kanskje lage et større opplegg med flere frivillige, smiler hun og gleder seg til neste tirsdag med ungdommene. Da står musikk på timeplanen.

Sommerskole Merete Anker

UTEN LØNN: Merete Anker setter sammen timeplanen etter hva de frivillige voksne har lyst til å bidra med. Hun ser at det praktisk-estetiske fagene fungerer godt i språkundervisningen.

Foto: Helena Rønning / NRK