NRK Meny
Normal

Fredrik (22) hoppet uti vannet for å hjelpe ukjent mann

– Han var veldig full og ute av stand til å svømme.

Bilde av Fredrik Jacobsen og brygga.

HOPPET UTI: Fredrik Jacobsen hentet en mann opp fra vannet i Tønsberg forrige helg. (illustrasjonsbilde)

Foto: NRK/privat

Det var natt til søndag forrige helg, i 03.45-tiden, og folk var på vei hjem fra utestedene på brygga i Tønsberg. Selv var Fredrik Jacobsen (22) på vei til nachspiel.

Da han gikk over gangbrua fra brygga til Kaldnes, snudde han seg tilfeldigvis.

– Det så ut som om en mann fikk et slag i ansiktet, og deretter ble dyttet ut i vannet, forteller 22-åringen.

– Han ble liggende i sjøen, og folk begynte å rope til ham at stigen var i nærheten. Men han så forvirret ut, og havnet inn under brygga.

Løp ned

Det var flere personer i nærheten som forsøkte å snakke med mannen i vannet, men det var umulig å høre hva han svarte.

– Da ropte jeg fra gangbrua at de måtte være stille og at kun en person måtte prate. Jeg fikk ikke respons da jeg snakket til ham, og løp ned til brygga og klatret ned stigen.

– Jeg så noe hvitt noen meter under brygga. Jeg klatret opp igjen og ba de andre ringe etter ambulanse. Så kledde jeg av meg og gikk uti igjen.

Det var mørkt, og Jacobsen så ikke mannen i vannet med en gang.

– Så fant jeg ham. Hodet og albuene hans hvilte på noen steiner. Jeg kløp han i armen og klappet forsiktig til ham. Så tok jeg et ordentlig grep rundt brystet hans. Da hostet han.

– Han var veldig full, og ikke i stand til å svømme.

Hentet han opp

22-åringen la på svøm med den andre mannen i armene, og fikk han til slutt opp på brygga. Mannen ble lagt i stabilt sideleie, og Jacobsen fortsatte å holde han våken til politiet kom.

Etter hvert tok politiet, så ambulansepersonell over.

Politiet opplyser at mannen ble tatt med til sykehus fordi han var kald, men at han ikke var skadd. Krimsjef ved Tønsberg politistasjon, Knut Erik Ågrav, sier at mannen selv mener han ble dyttet, men at han ikke kunne gi en beskrivelse av personen som skal ha dyttet ham.

– Det er ikke kommet inn noen anmeldelse i saken, og er ikke en straffesak hos politiet.

Kurset i førstehjelp

Bortsett fra noen skrubbsår, går det bra med 22-åringen fra Nøtterøy. Han jobber i barnehage, og har vært gjennom mange kurs i livredning og førstehjelp.

Det kan være noe av grunnen til at han hoppet uti etter den ukjente mannen, tror han.

– Jeg hadde ikke noe valg – det var jeg som sa ifra om at folk måtte være stille, og jeg tror de fikk forventninger til at jeg tok kontroll. Det var ikke noe problem å gjøre det heller.