NRK Meny
Normal

De har 35 sekunders arbeidstid

I disse dager kjempes det om norgesmesterskap i fallskjermhopping på Jarlsberg flyplass i Tønsberg. Det krever sine hoppere.

NM Fallskjermhopping på Jarlsberg
Foto: Igor Tratkowski / NRK

Det foregår en underlig form for "dans" på bakken inne på området til Tønsberg fallskjermklubb på Jarlsberg.

– Dette er himmeldansen, eller dirt dive som vi kaller det, sier klubbens daglige leder Audun Wik mens deltakerne i formasjonen beveger seg rundt i et nøye innøvd mønster.

Krever mye trening

Hopperne tørrtrener på bakken, for å delta i formasjonshopping krever full konsentrasjon. Sikkerheten står i høysetet, og dette er noe lagene har trent på i lang tid. Det kan Jan Fredrik Karlsen understreke. I tillegg til å drive med blant annet Melodi Grand Prix og som artistmanager, er han medlem av klubben på Jarlsberg, sitter i NM-komiteen og har hoppet fallskjerm i syv år.

– Her er vi alle preget av spenning, nervøsitet, konsentrasjon og masse glede. Det kreves selvsagt masse trening på forhånd, og vi har blant annet trent i en vindtunnel på Voss.

Kort tid å gjøre det på

Hele eliten innen fallskjermhopping møtes på Jarlsberg disse dagene, og blant annet deltar landslaget i vertikalflyging. Om tre uker reiser de videre for deltakelse i VM.

Lagene har kort tid på seg til å vise hva de kan, forteller Karlsen.

– Vi hopper ut i 12500 fot og har 35 sekunders arbeidstid med å danne formasjon. Så deler vi oss og utløser skjermen i cirka 3000 fot.

– Så det er ikke den som trekker sist i snora som vinner?

– Ha ha! Nei, det skal vi i alle fall ikke drive med. Det å hoppe i fallskjerm er fantastisk gøy, men vi må være opptatt av sikkerhet hele veien. Vi mister aldri sikkerheten av syne, verken for oss selv eller hverandre.

Norgesmesterskapet i fallskjerm avsluttes lørdag 29. juli.