Normal

Brøt ingen regler

Sandefjord kommune brøt ingen regler da de støttet bygginga av Sandefjord Fotballs nye stadion i 2006. Det har EFTAs overvåkingsorgan ESA konkludert med i dag.

Sandefjord fotball.

Kommunen brøt ingen regler ved å støtte Sandefjord Fotball med tomter.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Sandefjord kommunes støtte til byens nye stadion ble aldri meldt inn til EFTAs overvåkingsorgan ESA. Etter en rekke klager valgte de å se nærmere på saken, men har ikke funnet noe som var i strid med regelverket.

– I oktober 2014 åpnet ESA en formell undersøkelse for å fastslå om finansieringen var i samsvar med statsstøttereglene i EØS-avtalen, sier ESA-president Sven Erik Svedman i en pressemelding.

Solgte tomt til 40 millioner

I 2006 overførte Sandefjord kommune eiendomsretten til to tomter gratis til et datterselskap av Sandefjord Fotball. Klubben forpliktet seg på sin side til å bygge et stadion.

For å finansiere stadionet solgte klubben halvparten av tomten til private investorer for 40 millioner kroner. Det er i hovedsak dette salget ESA har sett nærmere på.

Utgjorde mindre del

– Norske myndigheter har klart å underbygge at støtten til Sandefjord Fotball var forholdsmessig, ettersom den utgjorde en mindre del av byggeprosjektets totale kostnader og fordi amatørklubber og andre ikke-kommersielle aktører også har nytte av anlegget, sier Svedman.

Det nye anlegget sto klart i 2007 og med en prislapp på 100 millioner kroner. Sandefjord Fotball har senere solgt eiendommen. (©NTB)