Hopp til innhold

– Nå bør du spare i fond og betale ned på lånet

Renta har gått inn i noe som virker som et vedvarende svalestup. – Spar i fond og betal ned på lånet, råder Hanna Kirsebom Aronsen i DNB.

Sparepenger

Renta har lenge vært synkende. DNB-sjefen i Tønsberg råder folk til å vurdere om de har mulighet itl å spare i fond, aksjefond eller obligasjonsfond.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Nå er bankrenta på et sted mellom 1,5 og 1,7 prosent, og noen økonomer mener at den vil ende helt nede på null.

– Hva bør vi gjøre med sparepengene våre nå som renten er så lav?

– Det kommer veldig an på hvilken livsfase du er i. Men uansett hvilken alder råder jeg folk til å tenke gjennom om de har en risikoprofil som tillater dem noe annet enn en risikofri rente. Hvis man vet at man kan sette av litt sparepenger over tid, bør man bruke produkter det er knyttet noe risiko til, for eksempel fond eller en kombinasjon av aksjefond og obligasjonsfond. Det gjør at man kan få meravkastning utover risikofri rente, sier Hanna Kirsebom Aronsen, banksjef i DnB i Tønsberg, til NRK.no.

Hun mener at folks kjøpekraften vil bli svekket hvis de benytter seg av dagens lave bankrente.

Les også:

BRU lønner seg fortsatt

Unge under 34 år kan spare inntil 25.000 kroner i året gjennom Boligsparing for unge (BSU).

- De som kan, bør definitivt benytte seg av denne spareformen. Får man en BSU-rente på under 3,5 prosent, får man faktisk en kjøpekraft på 0. En får over fire prosent rente på BSU-pengene, og det gjør at man klarer å beholde verdien på disse sparepengene etter at skatt og inflasjon er trukket fra, sier Aronsen.

Nå er også utlånsrenta lav, men den er likevel høyere enn innskuddsrenta.

– Nå lønner det seg å prøve å betale ned på lånet. Det er også viktig å tenke gjennom fastrentemuligheten på lån. Er man heldig, vil man kunne få en lav rente på utlånet. Man kan faktisk komme ned i null rente på lån, fordi fastrenta kan ligge på under tre prosent. Har du da et rentefradrag på 28 prosent og inflasjon, blir renta på lånet faktisk spist opp, forteller Aronsen.

Les også:

– Euroen holder på å normalisere seg

Den siste måneden har euroen styrket seg kraftig mot den norske krona. Én euro koster nå rett under ni kroner. Aronsen forteller at euroen ser ut til å normalisere seg.

I løpet av året tror jeg den kommer til å koste rundt 8,40 kroner. Det vil ikke utgjøre noen stor utfordring for oss. Derimot er kronekursen veldig sårbar mot både dollar og euro, og det betyr at vi vil måtte betale mer for reisene våre.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark