NRK Meny
Normal

– Man kan ha prostatakreft selv om man virker helt frisk

Yngve Hansen, leder i Prostatakreftforeningen i Vestfold, oppdaget at han hadde denne krefttypen ved en tilfeldighet. Han råder andre menn til å sjekke familiens syksdomshistorie.

Vi har lagt oktober måned bak oss, med rosa sløyfer på brystet, rosa lys i fontener og fokus på brystkreft. Nå er det menns helse som står i fokus.

Se video: November er måneden med størst fokus på menns helse og prostatakreft.

Det kan gi en indikasjon på om det er lurt å dra til legen for å finne ut om man har prostatakreft, sier Hansen til NRK.no.

Han forteller at det er vanskelig å oppdage prostatakreft.

I mitt eget tilfelle ante jeg ingenting. Jeg var ikke dårlig i forkant i det hele tatt, forteller han.

Hansen oppdaget kreften ved et ganske tilfeldig besøk hos bedriftslegen. Kåre Gerhard Christensen, som selv har hatt prostatakreft, mener det er problemematisk at prostatakreft er så symptomfritt.

Man kan ha sykdommen uten å vite det, og tenker kanskje ikke på at man har den før man fått blod i urinen eller vondt i ryggen. Da kan det hende sykdommen allerede har kommet for langt, sier han, som er medlem i prostataforeningen.

Christensen og Hansen oppfordrer menn til å heller ta en tur for mye til legen enn en for lite, for å sjekke seg for prostatakreft.

Viser solidaritet med bart

I dag er det den nasjonale prostatakreftdagen. November er den måneden i året med størst fokus på prostatakreft og menns helse, og for mange menn betyr november også movember.

Det vil si at de lar barten gro for å vise sin støtte til andre menn som har prostatakreft. Det er Stiftelsen Movember som står bak aksjonen. Ett av målene med denne er å få menn til å besøke legen jevnlig for å redusere antall dødsfall fra prostata- og testikkelkreft.

– Jeg lar barten gro for å skape oppmerksomhet rundt prostatakreft, men også for å få menn til å bli flinkere til å gå til legen. Dette er et område vi jobber med i foreningen. Kvinner er mye flinkere til å gå til legen enn menn, sier han.

Jo eldre, jo større risiko

Rundt 5000 norske menn blir rammet av prostatakreft hvert år, og for 30 år siden ville dette vært dødsdommen for omtrent halvparten av dem.

I dag dør cirka 1000 norske menn årlig av kreftformen.

Overlege Sven Löffeler på prostatasenteret på Sykehuset i Vestfold minner om at sykdommen har et stort spekter. Han forteller at det finnes en tommelfingerregel når det gjelder prostatakreft.

– Er man 50 år, er det nesten 50 prosent sjanse for at man har ondartede celleforandringer i prostatakjertelen. Er man 70 år, er det nesten 70 prosent sjanse for dette, og nesten alle som er 100 år har prostatakreft.

Löffeler forteller at noen former for prostata utvikler seg raskt.

– Det er i alle fall viktig at disse behandles.

– Vær åpen om sykdommen

Ifølge Hansen og Christensen er prostatakreft en sykdom få menn snakker om.

Det nedenfor beltestedet er tabubelagt. Når vi står på stand med foreningen ser vi gjerne at mange menn kikker nysgjerrig bort på oss, men så går de likevel forbi, forteller Hansen.

Christensen mener det er viktig at de som har diagnosen er åpne om det.

– For går man inn i seg selv og blir deprimert, går det utover livskvaliteten. Vi må også være klar over at dette er en diagnose som i vel så stor grad gjelder partneren, sier han.