NRK Meny
Normal

– Biblioteket er for alle

Fra og med i dag kan bostedsløse og papirløse låne bøker og annet materiell fra Tønsberg og Nøtterøy bibliotek på lik linje med alle andre.

Bøker

Tønsberg og Nøtterøy bibliotek har inngått låneavtale med Kirkens Bymisjon.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Mennesker som ikke har ID-kort med personnummer og de som ikke har bostedsadresse har ikke hatt tilgang til å låne bøker, filmer eller musikk på biblioteket.

Erik Laetare

– Lånekortet står på oss, og vi er ansvarlige, sier Erik Laetare, administrasjonsleder i Kirkens Bymisjon i Vestfold.

Foto: Privat

Men fra og med i dag er det endret. For Tønsberg og Nøtterøy bibliotek har inngått en avtale med Kirkens Bymisjon slik at også disse gruppene kan låne det de ønsker på folkebiblioteket.

– Avtalen går ut på at Kirkens Bymisjon har fått et lånekort som bostedsløse og papirløse kan bruke, sier Erik Laetare, administrasjonsleder i Kirkens Bymisjon i Vestfold.

Les også:

Ble inspirert av Oslo

Før sommerferien tok Tønsberg og Nøtterøy bibliotek kontakt med Kirkens Bymisjon. De hadde sett at Deichmanske bibliotek i Oslo hadde inngått en avtale med Kirkens Bymisjon der, og ville gjøre det samme for papirløse og bostedsløse her.

Tone Moseid

– Ingen behøver å være redde for å bli overvåket, sier Tone Moseid, sjef ved Tønsberg og Nøtterøy bibliotek.

Foto: Privat

– Vi vil ivaretar tradisjonen med at biblioteket er for alle, sier biblioteksjef Tone Moseid.

Hun understreker at alle har behov for tilgang til kultur og kunnskap, og sier hun tror mange bruker biblioteket som fristed.

Ønsker å stole på folk

At bøker eller andre ting skal forsvinne er ikke Moseid engstelig for.

Hun sier Kirkens Bymisjon skal hjelpe til med holde styr på hvem som har lånt hva og at materiellet kommer tilbake til biblioteket i rett tid.

– Lånekortene står på oss og vi er ansvarlig, sier Laetare i Kirkens Bymisjon i Vestfold.

Han forteller at de vil forsøke å ha et så godt system som mulig slik at ikke noe blir borte. Også han sier at det å stole på folk er viktig.

Boktraller

Bøker, filmer og musikk er blant tingene papirløse og bostedsløse nå kan låne.

Foto: Arne Flatin / NRK

– Vi ønsker at alle mennesker skal oppleve å bli inkludert i samfunnet, og ha et tilnærmet så godt liv som mulig ut fra der de er. Derfor synes vi det er helt naturlig å være med på dette, sier Laetare.

Les også:

Behøver ikke være redde

Biblioteksjef Moseid ønsker alle velkommen, og sier at selv om de for en god stund siden innførte kameraovervåking på biblioteket, er det ingen som behøver å være engstelige.

– Vi følger strenge regler fra Datatilsynet, og det er en kun ved en eventuell politianmeldelse at opptakene blir frigitt. Ikke engang personalet på stedet har lov til å se på dem. Ingen skal være redd for å føle seg overvåket.