NRK Meny
Normal

200 PC-er til elevbedrift

Pronova BioPharma gav over 200 PC-er til GrønnData. En del av disse skal gå til et universitet i Etiopia.

GrønnData samler inn 200 PC-er til Etiopia.

– Det gir god praktisk opplæring og solidaritetstrening, sier sier Turid Olsen, daglig leder av GrønnData. Hun er glad for at PC-ene har kommet til dem og syns det er stort at en bedrift som Pronova har lagt merke til arbeidet de gjør.

GrønnData er en elevbedrift ved Sandefjord videregående skole. Bedriften ble startet av åtte-ti 2. klasseelever på IKT Servicefag i oktober i 2013. De renser, formaterer og installerer ny programvarepå PC-ene.

Stolt overrekker

Carl Erik Schnoor og elevene ved datamaskinene

Elevene Thor Michael T. Wasbråten (t.v) og Tom Inge Sekanina sammen med Carl Erik Schnoor i Pronova og lærer, Olav Reitan.

Foto: Susann Rismyhr / NRK

Overrekkelsen av PC-ene fant sted torsdag formiddag. Pronova BioPharma i Sandefjord hadde satt alt klar for henting, så det var bare for elevene å lempe det inn i lastebilen.

– Det er en stor glede å gi utstyret videre til elever ved SVGS. Vi er opptatt av bærekraftig utvikling, produktutvikling og bærekraftig virksomhet der vi utnytter ressursene. Og det faller inn under samarbeidet GrønnData har med skolen i Etiopia, forteller Carl Erik Schnoor, IS Manager i Pronova BioPharma.

Det er billigere for Pronova å kjøpe nye PC-er til bedriften enn å formatere dem selv. Det var en faktor som førte til at elevbedriften fikk utstyret.

Vinn-vinn-prosjekt

GrønnData har en avtale med Tabor Evangelical Collage i Etiopia. Skolen har kun noen få maskiner til sine 800 elever. Derfor ser Turid Olsen på dette som et vinn-vinn-prosjekt.

– Hva betyr denne dagen for GrønnData?

– Da kan vi hjelpe studentene på universitetet der nede, samtidig får elevene våre praktisk opplæring og solidaritetstrening, forteller Olsen.

Hun sier videre at de i bedriftens levetid har hatt opp mot 50 maskiner å jobbe med. Nå har de 200, så dette er et forutsigbart prosjekt. Det vil ta mange timer å ferdigstille alle.
GrønnData har også fått henvendelser fra blant annet en skole i Nepal, men ingenting er fastsatt.

Skolen i Etiopia som bruker pc-ene

Studenter ved Tabor Evangelical Collage i Etiopia sitter samlet rundt en PC levert av GrønnData.

Foto: Ole Kr. Hetlesæther

Fremtidig samarbeid

Carl Erik Schnoor og Turid Olsen snakket også om et mulig samarbeid mellom de to partene. Pronova kommer nok til å få flere PC-er som de vil bli kvitt, og i tillegg tar de imot praksiselever. Det er noe Olsen huker tak i.

– Elevene trenger praksisplass på denne yrkeslinja. Vi har folk plassert rundt på bedrifter eller på elevbedriften GrønnData. Pronova vil bli en god samarbeidspartner, forteller Olsen.

Fornøyde elever

Etter overrekkelsen ble NRK med elevene tilbake til verkstedet som ligger i Peder Bogens gate i Sandefjord. Der tar elevene imot maskiner til gjenbruk.

Elevene selv er også veldig fornøyd med prosjektet som er satt i gang. Thor Michael T. Wasbråten og Aleksander Smith var med på overrekkelsen og sto en time senere bøyd over utstyret de hadde fått.

– Det er mye bedre at vi fikser dem og sender dem til Etiopia, enn at de blir kastet, forteller Wasbråten.

Han legger til at det gir dem enda flere prosjekter å jobbe med. For det er nettopp trening og læring elevene trenger. Dette er en del av utdanningen deres.

– Meningsfulle skoledager

Jan Henrik Wergeland, styreleder i Gjenbruksbutikken

Jan Henrik Wergeland, styreleder i Gjenbruksbutikken, synes dette prosjektet er veldig bra.

Foto: Susann Rismyhr / NRK

Grunnen til at GrønnData holder til i Peder Bogens gate er på grunn av deres samarbeid med Gjenbruksbutikken i bygningen ved siden av. De er med på å samle inn og selge det brukte utstyret som elevbedriften fikser.

Jan Henrik Wergeland, Styreleder i Gjenbruksbutikken, var selv til stede på overrekkelsen. Han syns det var veldig spennende.

– Det har vært en drøm å få være med på overrekkelsen i dag. Det er så moro å se at ungdommene setter pris på dette, forteller Wergeland.

Ungedommene får noen meningsfulle skoledager.

– Jeg kan se at gleder seg til å dra på skolen, smiler styrelederen.