Hopp til innhold

Wikileaks med lekkasjer om CIAs hacking-kapasitet: – Et katastrofalt sikkerhetsbrudd

Etterretningstjenesten CIA har over 1.000 redskaper for å bryte seg inn i datamaskiner, mobiltelefoner og smart-TV-er, hevder Wikieaks i nye lekkasjer.

Iphone i Washington

KAN MISBRUKES: Ifølge Wikileaks har CIA utviklet teknolog som kan ta over plattformene til blant andre Apples IOS-telefoner, Android-plattformen og Windows.

Foto: Carolyn Kaster / AP

Wikileaks publiserte tirsdag en større mengde dokumenter som skal komme fra CIAs Center for Cyber Intelligence. Lekkasjen, som Wikileaks har gitt kodenavnet «Vault 7», er den mest omfattende lekkasjen fra etterretningsbyrået noensinne, hevder Wikileaks.

– Denne usedvanlige samlingen, som omfatter flere hundre millioner linjer programmering, gir tilgang til hele CIAs hacking-kapasitet, hevder Wikileaks i en pressemelding.

CIAs hacking-avdeling, som formelt tilhører Center for Cyber Intelligence (CCI), hadde ved nyttår over 5.000 registrerte brukere og har utviklet over 1.000 hacking-verktøy, ifølge Wikileaks.

Det omfattende materialet har ikke blitt gjennomgått i sin helhet, men organisasjonen har allerede publisert noen hovedfunn:

  • CIAs verktøy er laget for å kunne utnytte svakheter ved en rekke amerikanske og europeiske teknologiprodukter, som Apples iOS-plattformer, Googles Android-plattform og Microsofts Windows-plattform.
  • Wikileaks mener mye tyder på at blant andre journalister kan være en målgruppe for hackingen.
  • The New York Times hevdet først at CIA har klart å knekke krypteringsnøklene til WhatsApp, Signal og Telegram. Senere endret storavisa ordlyden, og viser til at det i Wikileaks-uttalelsen heter at CIA kan «hente lyd og beskjeder allerede før krypteringen aktiviseres». Buzzfeed-journalisten Sheera Frenkel påpeker at dette egentlig bare betyr at dersom en telefon er hacket, vil det bety at appene på telefonen ikke nødvendigvis lenger er sikre.
Laster Twitter-innhold

Snowden: – Virker ekte

Mike Pompeo

CIA-direktør Mike Pompeo, som bare har vært i jobben siden 23. januar, har fått en stor utfordring i fanget, skriver nyhetsbyrået Ap.

Foto: Jacquelyn Martin / AP

Nyhetsbyrået Associated Press skriver at materialet tilsynelatende gir et «unikt innblikk» i etterretningsbyråets virkemidler når det gjelder cyberspionasje.

– Omfanget er så stort at CIAs hackere ved utgangen av 2016 hadde mer programmering enn det som trengs til å styre hele Facebook. CIA hadde på et vis utviklet sitt eget NSA, men med enda mindre forklaringsplikt og uten å måtte svare offentlig om budsjettets omfang, heter det i Wikileaks pressemelding.

Opprinnelsen til det omfattende materialet som Wikileaks har lagt ut, har imidlertid ikke latt seg bekrefte av AP. CIA har ikke svart på gjentatte forespørsler om kommentarer fra AP, men nyhetsbyrået påpeker at Wikileaks kan vise til en lang rekke tidligere lekkasjer som senere har vist seg å holde vann.

En talsmann for CIA sier etterretningstjenesten ikke vil kommentere på «ektheten eller innholdet i det som påstås å være etterretningsdokumenter», ifølge New York Times.

En ekspert som har sett på publikasjonene, Jake Williams ved Rendition Infosec, sier at publikasjonene virker ekte.

NSA-varsleren Edward Snowden skriver på Twitter at han ikke har rukket å komme seg gjennom alt det lekkede materialet foreløpig, men mener det virker som «en stor greie» og «ekte».

Laster Twitter-innhold
Julian Assange

Wikileaks kontroversielle grunnlegger, Julian Assange, skriver i pressemeldingen at cybervåpen utgjør en stor sikkerhetsrisiko.

Foto: JACK TAYLOR / Afp

«Katastrofalt sikkerhetsbrudd»

Donald Trumps pressesekretær Sean Spicer fikk tirsdag spørsmål om CIA-overvåkningen i den daglige pressebriefingen i Det hvite hus. Spicer svarte kort at det er for tidlig å kommentere saken, fordi den ikke har blitt evaluert ennå.

Ifølge Wikileaks har deler av det lekkede materialet sirkulert blant tidligere hackere som har jobbet for den amerikanske regjeringen på en «uautorisert måte».

Nyhetsbyrået AP skriver at lekkasjene, dersom de er autentiske, vil bety «nok et katastrofalt sikkerhetsbrudd for den amerikanske regjeringens etterretningsmiljø».

– Det er ingen tvil om at det pågår brannslukking nå. Det vil ikke overraske meg om det er folk som bytter karrierer, eller får karrierene sine avsluttet, i dette øyeblikk, sier Williams ved Rendition Infosec til AP.

Kilden som har gitt Wikileaks materialet, uttaler at det er viktig å skape offentlig debatt rundt temaet og diskutere hvorvidt CIAs hacking-virksomhet går ut over etterretningstjenestens mandat.

Kilden ønsker også å starte debatt rundt temaer som sikkerhet, produksjon, bruk, utbredelse og demokratisk kontroll med cybervåpen.

– Når ett eneste cybervåpen er løst der ute, kan det spre seg rundt omkring i verden på sekunder og utnyttes av både rivaliserende makter, nettmafia og tenåringshackere, sier Wikileaks-grunnlegger Julian Assange i pressemeldingen.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt

Marko havnet i leirskredet: – Bilen bare fløy

Marko Mijatovic var på vei hjem da han svingte inn på E6. I det stummende mørket var det en avgrunn der veien skulle vært.

Slik delte leirskredet E6 i to

Ferske bilder fra kvikkleireskredet nær Göteborg viser hvor dramatisk det var natt til lørdag.