Hopp til innhold

Geolog tror vulkanutbruddet på Island vil vare i mange tiår

Et vulkanutbrudd startet fredag kveld i nærheten av den islandske hovedstaden Reykjavík. Forrige gang vulkanen brøt ut var på Snorres tid og da holdt utbruddet på i 30 år.

– Myndighetene har bedt folk holde seg hjemme, sier Børge Johannes Wigum Han er en norsk geolog som bor i Reykjavík.

Vulkanutbruddet startet freadg ved Fagradalsfjall på Reykjanes-halvøya. Det befinner seg rundt 40 kilometer fra Reykjavík.

– Det har åpnet seg en 500–700 meter lang sprekk. Vi ser store søyler lava som er rundt 100 meter høye, sier Kristin Jonsdottir til islandsk TV. Hun er leder for overvåking av jordskjelv ved Islands meteorologiske institutt.

I natt lyste røde skyer lyste opp nattehimmelen, viser bilder fra området.

Island har ventet på et mulig utbrudd i denne vulkansonen i flere uker. Landet har vært i beredskap siden øya de siste ukene har blitt rokket av en serie jordskjelv som knyttes til voksende underjordiske magmastrømmer i det geotermiske Krýsuvík-området.

Målinger har i lengre tid vist geologisk aktivitet ved Keilir-fjellet 30 kilometer fra Reykjavík. Det har vært flere titalls tusen små og store skjelv i området.

Vulkanutbruddet på Island

Røde skyer lyser opp på himmelen bak turistattraksjonen den Den blå lagune.

Foto: Halldor Kolbeins / AFP

Synlig fra flyplassen

Vulkanutbruddet er godt synlig fra Keflavik flyplass der flere norske F-35 fly er stasjonert for å vokte islandsk luftrom. Utbruddet påvirker ikke de norske mannskapene på Island.

– For oss oppleves dette som udramatisk og vi har det bra. Vi forholder oss til retningslinjer som utstedes av islandske myndigheter, sier Stian Roen, talsperson i Luftforsvaret til NRK.

Børge Johannes Wigum

Børge Johannes Wigum er en norsk geolog, bosatt i Reykjavík på Island. Han sier til NRK fredag at til tross for at vulkanutbruddet var ventet lenge, kom det likevel brått på. – Jordskjelvaktiviteten har roet seg veldig de siste to dagene.

Norsk geolog: – Veien stengt

Geolog Wigum har fulgt situasjonen rundt vulkansonen på Reykjanes med spenning den siste tiden. Utbruddet kom likevel overraskende på.

– Det er fordi jordskjelvaktiviteten har roet seg veldig de siste to dagene. Myndighetene var ute og sa at det nå var mindre sannsynlig at det skulle komme et utbrudd. Det var veldig lite aktivitet i kveld også. Jordskjelvet ble oppdaget på et webkamera, som fanget opp lyset, sier Wigum til NRK på telefon fra Reykjavík.

På en klar dag kan han fra verandaen sin se rett på Fagradalsfjall, som ligger 30 kilometer unna. Men i kveld ser ikke folk i den islandske hovedstaden så mye til utbruddet.

– Det er litt yr og tåke, så det er ikke så god sikt. Kystvakten har dratt dit med helikopter for å forsøke å observere. Det er ganske mange skuelystne innbyggere her som har forsøkt å ta seg til området, men myndighetene har bedt folk holde seg hjemme og stengt hovedveien mellom Reykjavík og Keflavik, sier den norske geologen.

Vulkanutbruddet er godt synlig fra Keflavik flyplass der flere norske F-35 jagerfly er utplassert.

Vulkanutbruddet er godt synlig fra Keflavik flyplass der flere norske F-35 jagerfly er utplassert.

Foto: Luftforsvaret/Royal Norwegian Air Force

800 år mellom hvert utbrudd

Wigum sier at ved å kartlegge lava fra tidligere utbrudd har man funnet ut at det har vært sekvenser på 800 år.

– Det går tilbake til siste istid. Da skjedde jo utbruddene under en isbre, så før det vet man ikke så mye. Vi snakker om 10.000 år tilbake i tid.

Det siste utbruddet skjedde for 781 år siden. Det var på sagaforfatteren Snorre Sturlasons tid.

Wigum sier at utbruddene kommer fordi det bygger seg opp spenninger fordi den europeiske tektoniske platen og den amerikanske tektoniske platen drifter fra hverandre. Etter hvert blir jordskjelv med påfølgende vulkanutbrudd.

– Hvorfor det skjer i 800-årssekvenser er litt vanskelig å si, sier han.

Utbruddet på 1200-tallet varte i minst 30 år der det kom stadige utbrudd, noen større og noen mindre.

– Det er sannsynlig at dette er det første utbruddet i en serie som kan vare i mange tiår, sier geologen.

Han sier at lignende langvarige utbrudd ikke er uvanlig på Island.

– Det var en utbruddsfase på Nord-Island på 1970-tallet. Det varte i 10 år med større og mindre utbrudd. Det går i faser der det roer seg ned og kommer på nytt igjen, sier han.

– Flytende utbrudd

Utbrudd anses ikke å være noen trussel for folks liv, men islandske myndigheter har planene klare for å evakuere befolkningen på Reykjanes hvis det blir nødvendig.

Tettstedet Grindavik ligger nærmest der det har vært utbrudd. Der bor det 3500 mennesker, og det er rett i nærheten av turistattraksjonen Den blå lagune.

Ekspertene tror ikke det er fare for en ny askesky, lik askeskyene fra Eyjafjallajökull i 2010, som satte store deler av den europeiske flyflåten på bakken i mange dager.

– Dette er sannsynligvis bli et flytende utbrudd. Det eneste er at det kan komme svoveldioksidgass som kan være ubehagelig for folk, sier Wigum.

Samtidig kan et utbrudd over mange tiår trekke til seg skuelystne.

– Det kan være at det blir en fin turistattraksjon på vei inn fra den internasjonale flyplassen til Reykjavík, sier geologen med et smil i stemmen.

Vulkanutbruddet har startet ved Fagradalsfjall på Reykjanes-halvøya. 40 kilometer sørvest for Reykjavík.

SISTE NYTT

Siste nytt