Viser satellittbilder av påståtte massegraver i Syria

Amerikanske myndigheter publiserte i natt satellittbilder som de mener viser massegraver og angrep mot sivile i Syria.

Satelittbilder av Houla

Satellittbilder som er frigitt av det amerikanske utenriksdepartementet som er tatt i Tall Daww, nær Houla. Bildet til venstre er tatt 18. mai i år, mens bildet til høyre er tatt 28. mai, etter massakren i byen forrige helg. Amerikanske myndigheter viser til området som er markert med den hvite stiplede linjen, der det tydelig har skjedd gravearbeider på det nyeste bildet. Fotogranskerne mener at det sannsynligvis er en massegrav. Til høyre noen av de 108 menneskene som er bekreftet døde etter massakren i Houla for en drøy uke siden.

Foto: Reuters/AP

Bildene ble lagt frem på en nettside som administreres av det amerikanske utenriksdepartementet.

Ifølge USA viser bildene spor etter en massegrav i byen Tall Daww, like ved Houla der 108 mennesker ble drept i en massakre forrige helg.

På bildet fra Tall Daww ser man et område i byen der det på et bilde fra 28. mai er rader med ferskt gravet jord. På et bilde tatt ti dager før, er det ikke gravet i området.

Amerikanske eksperter på bildegransking mener at det man ser på bildene er rader av ferske massegraver.

Dersom den amerikanske tolkningen av bildene er riktig, kan det tyde på at enda flere enn 108 mennesker ble drept i massakren i Houla.

Bildene er ifølge nyhetsbyrået Reuters tatt av et privat satellittselskap og ikke de mer avanserte satellittene som tilhører det amerikanske militæret.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Satelittbilde av Atarib

Satellittbilde av den syriske byen Atarib, som det amerikanske utenriksdepartementet har frigitt. Bildet viser angivelig pansrede kjøretøyer inne i byen (markert med hvite piler).

Foto: Scanpix/Reuters

Tanks inne i byene

USA har også lagt frem satellittbilder som angivelig viser angrep på sivile, og at den syriske hæren har tunge våpen inne i byene.

Det siste er et brudd på sekspunktsplanen til FNs spesialutsending Kofi Annan (se faktaboks nederst i artikkelen).

Ifølge Annan-planen skulle alle tyngre våpen vært ut av byene innen 10. april i år.

Artikkelen fortsetter under grafikken.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Advarer mot full borgerkrig

Kofi Annan advarte lørdag om at det er i ferd med å bryte ut full krig i Syria.

Kofi Annan

Kofi Annan under lørdagens møte i Doha.

Foto: KARIM JAAFAR / Afp

– Faren for en full krig, med urovekkende sekteriske dimensjoner, øker dag for dag, sa Annan under et møte i Den arabiske liga i Doha lørdag.

Under møtet i Den arabiske liga krevde Qatar at Kofi Annan setter en tidsfrist for fredsplanen sin i Syria.

– Vi ber herr Annan sette en fredspris for sitt arbeid fordi det er uakseptabelt at massakrer og blodsutgytelser fortsetter mens fredsarbeidet holder på i det uendelige, sa Qatars statsminister Sjeik Hamad bin Jassim Al-Thani.

Qatars statsminister ba også FNs sikkerhetsrådet legge Annans fredsplan under kapittel sju av FN-pakten, som tillater bruk av militærmakt.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Video Mood om situasjonen i Syria

VIDEO: Robert Mood om den mulige massakren på busspassasjerene.

Massakre på busspassasjerer

Fredag meldte aktivister at en regimevennlig milits har gjennomført en ny massakre på sivile.

Denne gangen på tolv fabrikkarbeidere som skal ha blitt tvunget ut av en buss og likvidert da de var på vei hjem fra jobb torsdag ettermiddag.

Norske Robert Mood, som leder FNs observatørkorps i Syria, sier at hans observatører har sett gravene, men at det er uklart hva som skjedde.

– Har drept 14 regjeringssoldater

Også lørdag kommer det meldinger om nye kamper i Syria.

Ifølge opprørerne har de drept 14 regjeringssoldater i to forskjellige trefninger.

– Det var harde kamper mellom syriske styrker og krigere fra opposisjonen i Deraa. Minst seks syriske soldater døde, opplyser aktivistene i Syrisk observatorium for menneskerettigheter i en uttalelse.

Lignende sammenstøt i al-Ghouta nær hovedstaden Damaskus tok livet av ytterligere åtte syriske regjeringssoldater, tilføyer den London-baserte gruppen. I tillegg ble minst to sivile drept lørdag, ifølge aktivistene.

SISTE NYTT

Siste nytt